Kaos i Kabul gør det nærmest umuligt at nå danske evakueringsfly

Selv med den rette dokumentation er det en vanskelig opgave at komme ind i Kabuls lufthavn.

Amerikanske specialestyrker bevogter lufthavnen, mens tusindvis af afghanere venter på at komme med et fly ud af landet. (Foto: © NICHOLAS GUEVARA, Ritzau Scanpix)

Det er ingen smal sag at komme på et evakueringsfly ud af den afghanske hovedstad Kabul.

Man skal igennem Taliban-checkpoints, forbi afghanske sikkerhedsvagter, igennem den desperate menneskemængde og så endelig ind i lufthavnens porte.

384 har allerede klaret turen fra Kabul og ind i et fly med kurs mod Danmark, fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod i går. Men den danske evakueringsmission er endnu ikke ovre, lød det fra ministeren, som samtidig slog fast, at i dag er sidste chance for at søge om at komme med et dansk fly ud af Kabul.

Man mangler nemlig stadig familiemedlemmer til lokalt ansatte, der ikke er nået ind i lufthavnen. Samtidig er kredsen af personer, der skal evakueres blevet udvidet.

Men det bliver "en udfordring og en kamp" rent faktisk at få dem ind lufthavnen i Kabul. Der er nemlig meldinger om, at indgangene til den militære del af lufthavnen, hvorfra evakueringerne sker, er fuldstændigt lukkede. Det fortæller DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar, som tidligere har boet og arbejdet i Afghanistan.

- Det betyder, at dem, der måske skulle have været på et fly i dag eller i nat eller i morgen tidlig, og som i virkeligheden skulle ind i lufthavnen og visiteres, de risikerer at misse de her fly. Det hører vi dybest set om hver eneste dag – at folk som er godkendt til at skulle rejse ud, simpelthen ikke kan komme ind i lufthavnen, siger han og tilføjer, at meldingerne om de lukkede indgange ikke bekræftet fra officiel hold.

Det er menneskemængder som denne, som man skal igennem, hvis man skal ind i lufthavnen. Billedet er taget på en vej, der fører en til den militære del af lufthavnen. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)

Omkring 12.000 udenlandske ansatte, lokalt ansatte og deres familier og aktivister er i løbet af den forgangne uge blevet evakueret, oplyser Nato til Reuters.

Hvis de sidste danskere og afghanere, der skal med på de sidste, danske flyvninger, ikke når ind i lufthavnen til tiden, bliver det rigtigt svært at få dem ud af Afghanistan, siger Philip Khokhar.

- Danmark er næsten ved at være færdig med sin mission, så medmindre Danmark vælger at hjælpe andre lande, så kommer der ikke til at være flere danske fly. Så de skal ind i lufthavnen så hurtigt som muligt, ellers er alternativet, at de skal ud med et andet lands fly – og det kan også blive svært.

Gruppe skal selv betale for hjemrejse

Det er ganske forskellige vilkår, som den gruppe, der stadig venter at komme afsted fra Kabul, hentes hjem på. Tolke, lokalt ansatte og pårørende samt udsatte menneskerettighedsaktivister og tidligere ansatte ved internationale organisationer får nemlig betalt deres tur hjem til Danmark. Det oplyser Udenrigsministeriet i dag til DR.

Er man derimod på den såkaldte danskerliste, så er sagen en anden.

- Borgere, som selv har valgt at rejse til eller opholde sig i Afghanistan på egen risiko og imod Udenrigsministeriets anbefaling, er omfattet af egenbetaling for evakueringen. Udenrigsministeriet tilbyder således borgere fra denne gruppe danske statsborgere og borgere med opholdstilladelse assisteret hjemrejse mod egenbetaling.

Med assisteret hjemrejse menes, at personer på "danskerlisten"kan få samme hjælp fra de danske myndigheder som for eksempel de lokalt ansatte - dog med egenbetaling.

For dem, som når ind i lufthavnen, er glæden og lettelsen stor, som det kan ses på disse afghanere, der venter på at komme på et fly, i går fredag den 20. august. (Foto: © MARK ANDRIES, Ritzau Scanpix)

Udenrigsministeriet kan dog ikke fortælle, hvad det vil koste personerne på danskerlisten at komme hjem.

- Det præcise beløb fastlægges efter hjemkomst på baggrund af de faktiske omkostninger. Det er helt normal praksis, at strandede danskere i udlandet ikke få deres hjemrejse betalt af det offentlige. Afhængigt af forsikringsbetingelserne kan en eventuel rejseforsikring muligvis dække omkostningerne.

En sjælden desperation

Flere tusinder er i løbet af den seneste uge strømmet til lufthavnen, som lige nu er under de amerikanske styrkers kontrol.

Hver dag afgår der adskillige evakueringsfly – men mange har måtte lette uden at have alle dem med, som det var meningen, simpelthen fordi kaosset foran lufthavnen har gjort det umuligt at komme ind, selv med de rette papirer.

CNN’s reporter, Clarissa Ward, fortalte i går om processen med at komme ind i lufthavnen i Kabul:

- Det var meget intenst. Der var et knusende pres fra alle disse desperate mennesker, skrigende børn, kvinder og babyer. Det er ikke ofte, man ser den slags desperation, fortæller Clarissa Ward, som tilføjer, at der også timelange køer i den brændende hede inde i lufthavnen.

En amerikansk soldat eskorterer en gruppe afghanere igennem lufthavnen i Kabul. (Foto: © US MARINES, Ritzau Scanpix)

Taliban går "fra hus til hus"

Der er forlydender om, at det store pres på lufthavnen gør, at de, som skal med de sidste danske fly ud af Kabul, også skal forberede sig på flere dages ventetid i heden foran lufthavnen.

Situationen i Kabul bliver gjort endnu mere desperat af, meldingerne om, at Taliban er begyndt at gå fra dør til dør med en såkaldt prioriteringsliste over personer, de vil anholde.

- Det er de samme informationer, jeg får fra venner og kilder i Kabul, siger Philip Khokhar, som peger på, at folks navne bliver skrevet ned på lister.

- Jeg kan godt forstå, at folk er bekymrede, siger han.

Det sker tilsyneladende på trods af, at Taliban har lovet, at de ikke vil hævne sig på de afghanere, der har samarbejdet med de internationale styrker.

Et lille barn venter med sin familie på vejen ind til Kabuls lufthavn i går. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)

Vifter med britiske pas i desperation

Det er ikke kun dem, der har håb om at komme med et dansk fly ud af Kabul, der lige nu kæmper med at nå ind i lufthavnen.

Ved en indgang kontrolleret af britiske soldater venter også hundredvis af desperate afghanere, mange af dem med britiske pas. Alligevel kan de ikke komme ind.

Det fortæller blandt andre Helmand Khan, en taxichauffør fra den britiske hovedstad, London, som tog til Afghanistan for at besøge slægtninge for et par måneder siden og nu er fanget i landet, da BBC møder ham og hans to sønner foran indgangen til lufthavnen.

- Jeg har forsøgt at komme ind de sidste tre dage, siger han til BBC, mens han viser familiens britiske pas frem.

Britiske, tyrkiske og amerikanske soldater løfter et barn op i forbindelse med en evakuering i Kabul Lufthavn i går. (Foto: © US MARINES, Ritzau Scanpix)

Efter aftale mellem USA og Taliban har dem, der vil ud af Afghanistan, indtil den 31. august. Herefter tager Taliban fuld kontrol i den afghanske hovedstad. I en fælles udtalelse beder Nato-udenrigsministrene myndighederne i Afghanistan om at være med til at sørge for, at evakueringerne kan finde sted.

- Vi opfordrer dem, der har myndigheden i Afghanistan, til at respektere og facilitere deres sikre og ordentlige afrejse, lyder det i den fælles udtalelse, beretter Ritzau.

Opdateret klokken 13.44 med uddybning af assisteret hjemrejse.