Medarbejderne hos Migrationsverket i Sverige kæmper sig igennem en kæmpe bunke asylansøgninger. Sidste år behandlede vores naboland nemlig 112.000 asylansøgninger.
64.000 af asylansøgerne har fået opholdstilladelse i Sverige.
17.000 har fået asyl og er registreret som flygtninge, mens 47.000 andre har fået opholdstilladelse, fordi de har alternative behov for beskyttelse.
Andre 5.880 trak deres asylansøgninger tilbage. Det var overvejende personer fra Irak og Afghanistan.
Mikael Ribbenvik, fungerende generaldirektør i Migrationsverket, siger i en erklæring, at myndighederne aldrig tidligere har behandlet så mange asylansøgninger på et år.
Dobbelt så mange som i 2015
Der er tale om dobbelt så mange som i 2015, og bunken af ansøgninger er stadig stor.
- Der venter fortsat flere end 70.000 ansøgninger om asyl. Vores målsætning er, at de, som nu har ventet længe, får meddelelse om en beslutning senest i sommeren 2017, siger Mikael Ribbenvik.
Årsagen til, at Migrationsverket havde så mange ansøgninger i fjor, var det store antal asylansøgere, der i 2015 kom til Sverige. Da kom der 163.000 personer.
Men strømmen af migranter tog kraftigt af i 2016. Da fik Sverige lige knap 29.000 asylansøgninger, og det er det laveste antal siden 2009.
Har ændret loven
Sverige har ændret sin lovgivning, så det er blevet sværere at få familiesammenføring.
Det er også blevet sværere at få permanent opholdstilladelse.
- Flygtningeaftalen mellem Tyrkiet og EU og det, at det er blevet sværere for asylansøgere at krydse grænser i Europa, er andre årsager til, at der kommer færre asylansøgere, siger Mikael Ribbenvik fra Migrationsverket.
I erklæringen påpeger Migrationsverket i øvrigt, at det store antal asylansøgninger indebærer, at behandlingstiden for andre ansøgninger, herunder opholdstilladelse på grund af arbejde eller tilknytning til familier, er blevet længere.
/ritzau/TT