4 ting, du skal vide om flygtningeafstemningen i Ungarn

Ungarns befolkning skal på søndag stemme ja eller nej til EU's flygtningekvoter.

Nogle kalder allerede Viktor Orbán for den stærkeste mand i EU i øjeblikket. Ifølge en ekspert i Østeuropa kan afstemningen stille ham endnu stærkere. (Foto: © Vladimir Simicek, Scanpix)

Fordelingen af 160.000 flygtninge blev aftalt på et EU-topmøde sidste år. Ifølge aftalen skulle Ungarn modtage 1.294 flygtninge, men det har Ungarns premierminister, Viktor Orbán, stædigt kæmpet imod lige siden.

Derfor kalder han ungarerne til stemmeurnerne. Her skal de beslutte sig for, om de ”ønsker, at EU skal kunne anvise en obligatorisk bosætning af ikke-ungarske borgere - uden parlamentets godkendelse.”

Landets højreorienterede premierminister, Viktor Orbán, opfordrer befolkningen til at sætte et stort kryds i nej-feltet, mens oppositionen opfordrer til, at ungarerne helt skal lade være med at stemme. Her er fire ting, du skal vide om folkeafstemningen på søndag:

1. Orbáns mål er at tryne oppositionen i Ungarn

- Orbán vil give oppositionen et gok i hovedet og markere sin opbakning fra folket, siger Søren Riishøj, der er lektor ved SDU med speciale i Østeuropa.

Folkeafstemningen skal ses i lyset af, at Viktor Orbán ønsker at styrke sig internt i landet og få opmærksomheden væk fra sociale og økonomiske problemer. Det vurderer Søren Riishøj.

Han bruger afstemningen og folkets opbakning som ekstra luft undervingerne, fordi han allerede føler sig sikker på, at et stort flertal vil stemme mod EU’s kvoter. Meningsmålingerne viser da også, at omkring 70 procent af befolkningen vil stemme nej.

Det afholder dog ikke oppositionspartier fra at opfordre ungarerne til at lade være med at stemme. Det er deres håb, at en del af Orbáns prestige i landet vil gå tabt, hvis folket ikke gider stemme.

2. Orbán vil have mere styrke i EU

Viktor Orbán ser sig selv som en supermagt i EU, ifølge Søren Riishøj. Ungarn var det første land, der lagde den stramme linje, når det gælder indvandrerpolitik og de hurtigste til at få bygget hegn for at sætte en stopper for flygtningestrømmen.

- Orbáns mål er at sende et klart signal til EU om, at den ungarske befolkning står bag ham, siger Søren Riishøj.

Nogle kalder ham allerede den stærkeste mand i EU i øjeblikket, og ifølge Søren Riishøj kan afstemningen – og et stort flertal i Orbáns favør - stille ham stærkere, hvis han skal forhandle flygtningekvoter med EU. Samtidig ønsker Viktor Orbán indirekte at opfordre andre lande til at gennemføre lignende afstemninger.

3. Folkeafstemningen er ikke juridisk bindende

- Folkeafstemningen er i virkeligheden overflødig, siger Søren Riishøj.

Den er overflødig, fordi den mest af alt handler om folkets opbakning. Parlamentet i Ungarn har allerede et flertal for et nej til EU’s flygtningekvoter. Ungarn bliver ikke fritaget for at skulle modtage flygtninge, hvis befolkningen stemmer nej på søndag.

4. Ungarn ser sig som bolværk mod islam

Den ungarske befolkning har, ifølge Søren Riishøj, en udbredt frygt for flygtninge og indvandrere. Noget af den frygt er også kendt i mange andre EU-lande. Men historisk set skiller Ungarn sig ud ved at være mere islam-kritiske.

- Ungarn ser sig selv som et bolværk mod islam helt tilbage fra 1500-tallet, hvor ungarerne kæmpede mod den osmanniske indtrængen i Europa, siger Søren Riishøj.

Ungarn har desuden i årevis kæmpet med et stort antal af romaer i landet og har dårlige erfaringer med integration. Derfor er mange ungarere heller ikke synderligt interesserede i at modtage flygtninge.