34 lande har i nat udsendt en samlet erklæring, der fordømmer Israels angreb på en FN-post i Libanon, hvor fem soldater blev såret, heraf fire som følge af Israels beskydning.
Blandt medunderskriverne er blandt andre Brasilien, Tyrkiet, Kina, Storbritannien, Italien, Spanien og Indonesien, der sammen med de øvrige lande bidrager til FN's fredsbevarende styrker i Libanon (Unifil).
- Vi anser Unifil's rolle for at være særligt afgørende i lyset af den eskalerende situation i regionen.
- Vi fordømmer derfor på det kraftigste de nylige angreb på Unifil's fredsbevarende styrker, hedder det i erklæringen.
På basen opholder sig også militære observatører fra FN-missionen Untso, som Danmark er en del af. Untso er dog ikke medunderskriver på erklæringen.
Talspersonen for Unifil, Andrea Tenenti, fortalte i et interview med BBC, at man er ved at undersøge, om de israelske skud kan være en krigsforbrydelse.
- Det kigger vi stadig på. Men det er bestemt en meget alvorlig udvikling at angribe fredsbevarende styrker, siger Andrea Tenenti.
Brev til støtte for FN-chef
Samtidig med fordømmelsen fra Unifil-landene har har Danmark og 103 lande underskrevet en støtteerklæring til FN's generalsekretær Antonio Guterres, skriver mediet The Guardian.
Han blev nemlig blevet erklæret persona non grata af Israels udenrigsminister, Israel Katz, 2. oktober - altså uønsket på israelsk jord.
Det skete, fordi FN-chefen ifølge Israel ikke havde taget kraftig nok afstand til et omfattende iransk missilangreb mod Israel.
Men den erklæring bliver kritiseret af en lang række lande.
- Vi udtrykker vores store bekymring over og fordømmelse af den nylige udtalelse fra Israels udenrigsminister, der erklærer generalsekretæren for persona non grata, lyder det indledningsvist i brevet.
Danmark, Sverige og Norge er alle blandt underskriverne. Blandt markante lande, der ikke har skrevet under, er USA og Storbritannien.
- FN og generalsekretæren skal have uhindret mulighed for at handle og leve op til deres forpligtelser i alle lande - herunder mægling under konflikter og humanitær hjælp, skriver den svenske regering.