Hele USA - og ikke så lidt af resten af verden - kigger med, når lilleputstaten New Hampshire med 1.3 millioner indbyggere i dag stemmer om, hvilke to præsidentkandidater, der til efteråret skal kæmpe om nøglerne til Det Hvide Hus.
Tre ting er særligt interessante at holde øje med:
1. Marco Rubio: Håb eller robot?
Forretningsmanden Donald Trump står til at vinde Republikanernes valg i New Hampshire stort. Mere spænding er der om Marco Rubio, den 44-årige senator fra Florida. Rubio overraskede og imponerede i sidste uge, da han blev nummer tre i staten Iowa, kun et par procentpoint efter Donald Trump og Ted Cruz.
Internt i Det Republikanske Parti opfatter mange Rubio som et bedre bud på en præsidentkandidat end den flamboyante Trump og den kristne hardliner Cruz, og efter Marco Rubios Iowa-tredjeplads erklærede blandt andet avisen Review-Journal - ejet af den stenrige republikanske stordonor, Sheldon Adelson - sin støtte Marco Rubio.
Flere medier udråbte efter Iowa Marco Rubio til at være den vigtigste republikaner at holde øje med ved de kommende primærvalg. Men, men, men: Jublen varede ikke længe.
I weekendens tv-debat mellem de republikanske kandidater klarede Marco Rubio sig skidt og blev noget nær ydmyget af rivalen Chris Christie. Nu advarer flere politiske kommentatorer om, at Rubios styrke – en kontrolleret, velforberedt stil – kan være hans store svaghed, fordi han virker næsten robot-agtig i debatterne.
Det store spørgsmål i New Hampshire er derfor lige nu: Ser vælgerne Marco Rubio som en succes fra Iowa eller som en fiasko fra tv-debatten? Med andre ord: Bliver han nummer to i New Hampshire efter Trump - eller bliver han treer efter Trump og Cruz? Kampen om andenpladsen hos Republikanerne i New Hampshire er lige nu mere nervepirrende end kampen om førstepladsen.
2. Kan Clinton begrænse skaderne?
Hos Demokraterne handler valget ikke om, hvorvidt Hillary Clinton taber til Bernie Sanders – det handler om, hvor voldsomt, hun taber. Ifølge de vægtede meningsmålinger fra RealClearPolitics kommer USA’s tidligere udenrigsminister til at lide et tocifret nederlag til den 74-årige senator Sanders, som står til at få 54 procent af de demokratiske stemmer, mens Clinton står til at få 41 procent.
For det første er Bernie Sanders på hjemmebane i New Hampshire, der ligger klods op ad Sanders’ hjemstat Vermont. For det andet er området her på USA’s nordlige østkyst kendt for at hælde til demokraternes progressive fløj - og på den fløj troner Bernie Sanders.
Han misser aldrig en lejlighed til at kalde Hillary Clinton for "moderat", mens Clinton selv replicerer, at hun er "en progressiv, der kan lide at få tingene gjort."
De seneste døgn er debatten mellem de to demokratiske rivaler blevet endnu mere hidsig, og Hillary Clinton får assistance af både sin mand Bill og parrets datter Chelsea, som begge er gået til offentlig angreb på Sanders.
Clinton-parret har gode erfaringer med New Hampshire. Hillary Clinton vandt delstaten i over Barack Obama i 2008, mens Bill Clinton vandt New Hampshire i 1992 over Jerry Brown.
I 2016 har Clinton-lejren for længst indstillet sig på et nederlag i New Hampshire. Det gælder om at begrænse skaderne, så Sanders ikke kan glide videre til de næste primærvalg med vinder-aura. Får Sanders et alt for stort momentum bliver det endnu sværere for Clinton at holde ham nede i de næste stater, som det omrejsende primærvalgscirkus gør holdt i.
3. X-faktoren: De uafhængige stemmer
New Hampshire er en lille stat, men den er svær at forudsige. De stemmeberettigede indbyggere fordeler sig nemlig på tre omtrent lige store grupper: Demokrater, Republikanere og uafhængige. Og den sidste gruppe spiller en afgørende rolle.
De uafhængige er ikke knyttet til nogle af af de to partier, og derfor kan de med deres antal - nogle mener, at det er helt op til 40 procent af de stemmeberettighede, der er uafhængige - og med deres uforudsigelighed ændre hele det politiske meningsmålingslandskab i sidste øjeblik.
Derfor kan ingen meningsmåling for alvor berolige en kandidat i New Hampshire, og derfor kæmper kandidaterne til sidste sekund om de uafhængiges mange tusinde stemmer.
Primærvalget i New Hampshire:
- •
New Hampshire er en lille stat på USA’s nordlige østkyst med kun 1.3 millioner indbyggere.
- •
Delstaten har stor politisk betydning, fordi New Hampshire er den første stat, som afholder egentligt primærvalg i USA. Staten Iowa peger gange vist på sine to præsidentkandidater før New Hampshire, men det foregår ved såkaldte caucusmøder, ikke egentligt valg.
- •
En sejr i New Hampshire er absolut ingen garanti for at vinde sit partis endelige nominering som præsidentkandidat. For eksempel blev både George W. Bush og Barack Obama nummer 2 ved primærvalget i New Hampshire, men endte som bekendt med at vinde både nomineringen og senere selve præsidentvalget.