Sveriges svar på Brostrøm får massiv kritik i mails

Anders Tegnell beskyldes for manglende kompetence og for manglende medicinske evner.

Anders Tegnell får kritik for håndtering af coronasituationen i Sverige. Mange spørger, "hvorfor gør vi ikke som Danmark og resten af verden?" (Foto: © 10080 Fredrik Sandberg/TT, Scanpix)

"Det her er blodigt alvor"

Sådan lyder det fra Frederik Elgh, der er lektor i virologi, til SVT.

Han er med i en mailkorrespondance, hvor den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell kritiseres i stærke vendinger for hans coronaindsats.

Sammenlignet med Danmark svarer Anders Tegnells funktion til den, som direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har. Det svenske svar på Sundhedsstyrelsen hedder Folkhälsomyndigheten.

Og flere kendte forskere mener ikke, at Folkhälsomyndigheten håndterer coronasituationen godt nok. Det skriver SVT, der har set korrespondancen.

Den svenske myndighed er tidligere blevet anklaget for at have undervurderet coronavirusset og for at handle for sent. Men denne gang er kritikken endnu hårdere.

- Vi er næsten det eneste land i verden, som ikke gør alt, hvad vi kan for at mindske smittespredningen. Dette her er alvor, siger Frederik Elgh.

Ifølge SVT bliver Folkhälsomyndigheten i beskederne beskyldt for manglende kompetencer og viden. En kritik Anders Tegnell afviser.

- Vi er en myndighed på 500 personer med forskellige kompetencer. Der findes ingen andre i landet på vores niveau, siger han.

Tegnell tegner de store linjer

En af dem, der er også er med i mailtråden, er Joachim Rocklöv, der er professor i epidemiologi og folkesundhedsvidenskab.

I en af beskederne spørger han ifølge SVT til Folkhälsomyndigheten prioriteringer:

- Hvor mange liv er de villige til at ofre for at undgå at lukke ned og risikere, at det får store konsekvenser for landets økonomi, spørger han blandt andet.

Anders Tegnell afviser, at den svenske økonomi spiller ind i beslutningerne om, hvordan Sverige skal håndtere coronakrisen.

- Økonomien kommer i anden række, siger han.

Danmark har lukket sine grænser for at dække op for Covid-19-smitte. Sverige har modsat Danmark ikke lukket grænser for besøg. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)

Det er Anders Tegnell, der tegner de store linjer for Sveriges håndtering af coronasituationen lige nu.

Sverige håndterer på mange måder coronakrisen anderledes, end vi for eksempel gør her i Danmark. Først nu er man begyndt at sende gymnasie- og skoleelever hjem, og landets grænser er forsat åbne for EU-borgere. Butikker og centre er også åbne for kunder.

Mere end 1.400 mennesker er lige nu konstateret smittet med coronavirus i Sverige.

Hvorfor gør vi ikke som Danmark og resten af verden?

De svenske journalister spørger gang på gang Anders Tegnell: "Hvorfor gør vi ikke som i Danmark og resten af verden?"

Vi har spurgt ham om det samme, og han svarer blandt andet, at Damark og Sverige ikke umiddelbart kan sammenlignes, fordi det i Sverige i høj grad er de lokale myndigheder, der beslutter, hvad de synes, der er bedst:

Han mener, Danmark har reageret lige lovlig hurtigt. Og at der fx er mange negative konsekvenser ved at lukke skolerne.

- Man risikerer at sende en masse elever ud, som omgås en masse andre, med risiko for mere smitte for eksempel af de ældre. Og samtidig risikerer man, at sundhedsvæsenet mister arbejdskraft af samme grund:

Mange svenskere har rettet deres kritik af Sveriges håndtering af coronavirusset direkte mod Anders Tegnell selv.

Blandt andet vakte det undren, at Tegnell valgte at rejse til Somalia 8. marts for at hjælpe til med at opbygge det somaliske sundhedssystem, mens han overlod håndteringen af coronakrisen til sin stedfortræder.

I begyndelsen af måneden gik et klip af Tegnell, der hoster i sine hænder under en pressekonference, viralt, hvilket han selv betegner som en del af en had- og mobbekampagne mod ham.