Hamas' blodige terroraktion i det sydlige Israel den 7. oktober sendte chokbølger gennem Israel, der straks indkaldte hundredtusinder af soldater fra reserven.
Men terrorangrebet har også ført til stor travlhed hos både israelske våbenhandlere samt i det israelske sikkerhedsministerium.
Rekordmange israelere søger nemlig om våbentilladelser i kølvandet på Hamas' terrorangreb, som kostede over 1.400 mennesker livet.
Og det sker med opbakning fra regeringen, der har gjort det nemmere for civile at få adgang til skydevåben.
Mange israelere bevæbner sig, fordi de føler sig utrygge, fortæller Puk Damsgård, DR's mellemøst-korrespondent, som har tilbragt de seneste uger i Israel og på den besatte Vestbred.
Men udviklingen fører også til utryghed blandt palæstinensere og arabiske israelere, påpeger hun.
Eksplosion i antallet af ansøgninger
Efter en årrække med et gennemsnit på under 10.000 årlige ansøgninger om våbentilladelse, har tallene været stigende i de senere år.
Efter en eskalering i volden mellem isralere og palæstinensere i maj 2021 steg antallet af ansøgninger det år til 19.375, viser tal fra det israelske sikkerhedsministerium.
Sidste år steg tallet til omkring 42.000, beretter CNN.
Men tallene blegner ved siden af udviklingen efter Hamas' terrorangreb den 7. oktober.
Det israelske sikkerhedsministerium oplyser nemlig, at man pr. 30. oktober har modtaget over 180.000 nye ansøgninger, og at man i øjeblikket modtager omkring 10.000 ansøgninger om dagen, skriver CNN.
Og ifølge The Jerusalem Post har afdelingen, der behandler ansøgninger, måttet opbemande med over 60 nye ansatte.
Det har også givet travlhed hos de israelske våbenhandlere og skydebaner, beretter nyhedsbureauet Reuters, der peger på, at skydevåben traditionelt har været underlagt strenge restriktioner i Israel.
De strenge krav har betydet, at det som regel tog måneder at få godkendt en våbentilladelse, men nu kan det gøres online og på få dage, skriver Reuters.
Israeleren Roni fortæller mediet Euronews, at han købte en pistol for to uger siden:
Regeringen har opfordret til det
To dage efter Hamas' terrorangreb krævede Israels kontroversielle sikkerhedsminister, Itamar Ben-Gvir, at myndighederne, der håndterer våbentilladelser, iværksatte en nødoperation, der hurtigt skulle muliggøre, "at så mange civile som muligt bevæbner sig".
Herunder ved at sænke kravene, så personer, der kvalificerer sig til at bære våben, fremover kan nøjes med et telefoninterview frem for et fysisk møde for at blive godkendt, samt at godkendelsen fremover kan klares inden for en uge.
Under et besøg i Sderot i det sydlige Israel den 11. oktober sagde Ben-Gvir ifølge The Jerusalem Post, at alle byens indbyggere ville få mulighed for at få en våbentilladelse, og at man stod over for en ny storstilet sikkerhedsoperation, "så vi sørger for, at vi er forberedt med skydevåben på hvert gadehjørne".
I et opslag på det sociale medie X i sidste uge opfordrede Itamar Ben-Gvir ligeledes alle, der er berettigede, til at ansøge om våbentilladelse og bevæbne sig.
Samtidig opfordrede han ansøgerne til at væbne sig med tålmodighed på grund af de mange ansøgninger, som de havde modtaget.
Også den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har opfordret israelerne til at bevæbne sig.
- Vi opfordrer og hjælper civile med at bevæbne sig med personlige våben til forsvar. Vi gør det på kontrolleret vis, lød det fra den israelske premierminister.
Tuviah Shirtman fremviser her sit skydevåben, som han siger, at han har brugt tidligere:
Fører til både tryghed og utryghed
Efter Hamas' terrorangreb den 7. oktober føler mange israelere, at de skal kunne forsvare sig selv, siger Puk Damsgård.
- De bevæbner sig, fordi de føler sig utrygge. Efter Hamas' angreb, hvor militante havde mange timer til at trænge ind og slå ihjel uden nogen hjælp, føler de, at de selv må tage affære og kunne forsvare sig, siger korrespondenten.
Puk Damsgård har i løbet af den seneste tid blandt andet besøgt et militærakademi, hvor israelske civile øvede sig med deres nyindkøbte pistoler.
Undervejs har hun mødt israelere, der har valgt at købe skydevåben, selv om de tidligere har været imod idéen.
- Jeg mødte flere, der aldrig havde drømt om, at de skulle bevæbne sig selv, men ikke tør andet.
- Tanken om at skulle forskanse sig i et beskyttelsesrum, mens de er under angreb, gør, at de vil have muligheden for selv at forsvare sig. De oplever også, at de lever i en usikker tid, hvor alt kan ske, fortæller Puk Damsgård.
Euronews har også mødt bosætteren Leah, da hun var på skydebanen for første gang:
Puk Damsgård peger samtidig på, at der allerede er mange israelske bosættere på Vestbredden, der er bevæbnede, og de seneste uger har man set stigende vold fra deres side rettet mod palæstinensere.
Siden den 7. oktober er mindst syv palæstinensere ifølge nyhedsbureauet AP blevet slået ihjel af bevæbnede bosættere på Vestbredden.
Og udsigten til flere bevæbnede israelske civile vækker derfor frygt flere steder, påpeger Puk Damsgård.
- Kritikere siger, at det vil føre til flere drab, og at det er en dårlig beslutning at bevæbne civile israelere i en tid, hvor følelserne og hadet er voksende.
- Mange palæstinensere på Vestbredden og israelske arabere er bange og føler, at der er en klapjagt på dem, siger korrespondenten.
Flere har den seneste tid advaret om den stigende bosættervold på Vestbredden.
Herunder Adam Boulokos, direktør hos FN's hjælpeorganisation for de palæstinensiske områder, UNRWA.
- Vi ser stigende bosættervold. Nu er de lidt mere opildnede af det faktum, at der er krig, og deres vold er mere betydelig og meget mere dødbringende, fordi disse mennesker har våben i stedet for bare at kaste med sten eller at slås i gaderne, sagde han tidligere på ugen.
Du kan se mere om den stigende vold på Vestbredden i den seneste udgave af 21 Søndag: