Tusindvis af belgiske unge demonstrerer i dag for klimaet foran EU's institutioner i Bruxelles.
Det er kulminationen på flere måneders ugentlige klimastrejker - blandt andet fra bevægelserne Youth Climate Strike og Fridays For Future, der er er nået skoleelever verden over.
Fælles for de unge er, at de demonstrerer i stedet for at gå i skole. Fælles for dem er også, at de går i fodsporene på den 16-årige Greta Thunberg fra Sverige.
Siden sidste år har hun jævnligt siddet foran Rigsdagen i Stockholm og strejket for at gøre opmærksom på klimaforandringerne. Nu er hun bannerfører og skal lede dagens protester i Bruxelles.
Svenskeren er blevet verdenskendt, blandt andet efter hun var til stede på 2018 klimatopmødet i Polen, hvor hun ikke var bange for at tale i skarpe vendinger til politikerne.
- I er ikke modne nok til at tale lige ud ad posen, sagde hun om det, hun ser som politikernes manglende klimaindsats og fortsatte:
- Selv den byrde lader I os børn tage os af.
Samme tone lagde hun ud med, da hun klokken 10 i morges gik på talerstolen i EU-Parlamentet.
- Politikerne fejer deres rod ind under gulvtæppet, så vores generation kan rydde op efter dem, lød det blandt andet fra Greta Thunberg.
Vil skubbe til klimadebatten
Sammen med tusindvis af andre demonstranter håber hun at tale en klimastemning op før Europa-Parlamentsvalget til maj, vurderer DR's korrespondent Michael Reiter.
- Vi ser, at mange europæiske partier og politikere sætter klimaspørgsmål højt på dagsordenen. Så skoleeleverne er katalysatorer for en klimadebat, som synes at tage fart, siger han.
Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for de unges klimakamp.
Greta Thunberg har nemlig fået kritik for at være naiv og ikke forstå sammenhængene, når hun debatterer klima med de voksne politikere, fortæller Michael Reiter.
- For eksempel når hun kræver, at Tyskland dropper kulkraft hurtigere end planlagt. Så bliver hun og bevægelsen klandret for at forlange for lette løsninger på komplicerede problemstillinger, siger han.
I dag valgte Greta Thunberg så at adressere politikernes modvilje mod at lytte til de unge.
- Vi ved godt, at flere politikere ikke vil tale med os - vi gider heller ikke at tale med dem. De skal tale med forskerne i stedet, for vi gentager bare, hvad de har sagt i årtier, sagde Greta Thunberg.
'Politikerne vil tale om alt andet end klimaproblemerne'
I takt med at klimademonstrationerne er blevet en ugentlig tradition blandt mange skoleelever, er der opstået debat om, hvorvidt det er i orden at pjække fra skole for at demonstrere.
Både undervisningsministeriet i Belgien og forældre har presset på, for at eleverne passer deres skole - og det har fået mange til at overveje at blive væk, lyder det fra Michael Reiter.
- Nogle af dem, der arrangerer demonstrationerne, siger, at flere er bange for deres forældres sanktioner, og derfor bliver de i skole.
Greta Thunberg påpeger, at politikerne "desperat forsøger at fjerne fokus fra klimaproblemerne".
- Hvis I synes, vi bør være i skole i stedet, foreslår vi, at I tager vores plads i gaderne og strejker fra jeres arbejde, lød det fra fra Greta Thunberg, der mener, at politikerne opfører sig som "forkælede, uansvarlige børn", hvis de "venter på, at håbet kommer af sig selv".
Michael Reiter vurderer, at hun er grunden til, at mange af de unge i dag er dukket op.
- Det, at Greta Thunberg deltager i dag, får mange til at trodse de forskellige påbud og være med alligevel, siger han.
Det anslås, at 7500 mennesker deltager i dagens demonstration. Der har før været op mod 35.000 deltagere.