15 lande afviser malisk kritik: De danske soldater er i Mali efter invitation

I en fælles erklæring gør landene det klart, at Danmarks indsats i Mali er baseret på klare aftaler.

Med i erklæringen er blandt andre Frankrig, som leder operationen i Mali. Her ses franske soldater på arbejde i Tin Hama i Mali tilbage i oktober 2017. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix Denmark)

En række europæiske lande bakker Danmark op i en sag om danske soldaters tilstedeværelse i det vestafrikanske land Mali.

Det fremgår af en fælles erklæring fra landene til det maliske overgangsstyre onsdag aften.

De i alt 15 lande tæller ud over Danmark blandt andet Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Norge, Sverige og Portugal.

Landene afviser det maliske overgangsstyres påstande om, at de danske tropper er i Mali uden tilladelse.

- Tilstedeværelsen af danske soldater på malisk jord er lovlig, det er sket på invitation fra myndighederne i Mali, og den juridiske proces er blevet overholdt, lyder det blandt andet i erklæringen fra landene.

Kræver danske tropper hjemtaget

Erklæringen kommer, efter at Mali tidligere denne uge krævede, at de danske tropper blev hjemtaget straks.

Kort efter landenes udmelding skriver det maliske overgangsstyre i en erklæring, at landet fastholder sit krav om, at de danske soldater øjeblikkeligt skal forlade landet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Landene opfordrer desuden til hurtigt at udbedre situationen i Mali, hvor der er "hårdt brug for en fælles indsats mod terror".

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er "meget tilfreds" med opbakningen fra de 14 andre lande.

- Vi står skulder ved skulder med en bred kreds af lande, der alle har forpligtet sig på at bekæmpe terrorisme og skabe stabilitet og en bedre fremtid for Mali og landets befolkning, siger Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

Han understreger også, at de danske tropper i Mali er der på et "solidt folkeretligt grundlag".

- Vi bliver testet

Danmark har omkring 90 soldater og et hold kirurger i landet som en del af den særlige Takuba Task Force, der er ledet af Frankrig.

Udenrigsministeren siger, at Danmark og den øvrige del af koalitionen i Mali fortsætter indsatsen for at få afklaring fra malisk side.

- Vi og koalitionen bliver testet, og vi arbejder hårdt for at imødegå, at Danmark bliver gjort til en brik i et kynisk propagandaspil, udtaler han.

Malis udmelding tidligere denne uge kom, på et tidspunkt hvor der i EU har været diskuteret sanktioner mod styret i det skrøbelige land.

Det er blandt andet blevet kritiseret, at Malis regering angiveligt har indsat russiske lejesoldater i landet. Det maliske styre har også udskudt et længe ventet valg, der skulle have været afholdt i næste måned.

/ritzau/