Syv gode råd: Det skal du drikke og spise til halvmaraton

Pas på dehydrering samt maveproblemer på grund af for meget mad eller sukker.

Løbere tanker væske under sidste års VM i halvmaraton i København. (© Scanpix)

Det er surt at få ødelagt måneders træning af dårlig mave eller dehydrering.

Derfor er det vigtigt at tænke nøje over, hvad man spiser og drikker både i dagene før et halvmaraton og under selve løbet.

Nedenfor er syv råd fra Christian Madsen, der er tidligere dansk mester i halvmaraton og nu løbetræner og psykolog i FullPerformance.

Syv gode råd

  1. 1

    Spis ikke for meget dagen inden løbet. Spis noget mad, som du ved, din krop kan fordøje, og som ikke giver problemer med maven.

  2. 2

    Undgå især store bøffer og anden tung mad 1-2 dage før løbet. Tung mad sætter fordøjelsessystemet på overarbejde og kan gøre kroppen træt og uoplagt.

  3. 3

    På løbsdagen skal du spise 2-4 timer før starten. Jo mere du vil spise, jo længere tid før start skal du spise. Spis hellere for lidt end for meget. Spis evt. en banan 30-60 minutter inden start.

  4. 4

    Lad være med at eksperimentere med noget mad eller energiprodukter, som du ikke har spist før i forbindelse med løb.

  5. 5

    Drik masser af vand dagen før og om morgenen på løbsdagen. Urinen skal være ret klar, og du bør skulle tisse oftere, end du plejer.

  6. 6

    Husk at tage væske fra væskedepoterne under løbet. Det er især vigtigt i starten af løbet. Drik også selvom du måske ikke er tørstig. Hvis du venter med at indtage væsken, kan det blive for sent til, at du kan nå at optage det.

  7. 7

    Pas på du ikke får for højt et sukkerindhold i energidrikken. Drik hellere mere vand end sukkervand. En del kan sagtens tåle et højt niveau af sukker, men mange får maveproblemer af det.