Udvidelsen af Danmarks største containerhavn i Aarhus ser ud til at være stoppet af en afgørelse fra Planklagenævnet.
Havnen er allerede i dag landets største containerhavn. Faktisk tager havnen imod 65 procent af de mange tusinde containere, der kommer til landet hvert år.
Men havnen mangler plads, og har søgt om lov til at udbygge havnen med i alt 84 hektar over de kommende årtier.
Planklagenævnet har truffet afgørelse om at ophæve Aarhus Kommunes vedtagelse af den lokalplan og kommuneplantillæg, der skulle gøre en havneudvidelse på i første omgang 43 hektar mulig.
Planklagenævnet har ophævet planerne, fordi de og den tilhørende miljørapport lider af ’væsentlige retlige mangler’, skriver nævnet på sin hjemmeside.
Planklagenævnet har truffet sin afgørelse på baggrund af en klage fra blandt andre Danmarks Naturfredningsforening.
Planerne om udvidelsen har mødt kritik fra både naboer og miljøorganisationer.
Aarhus Kommune beklager
Aarhus Kommune har kommenteret afgørelsen i en pressemeddelelse.
- Det er beklageligt, at klagenævnet har fundet anledning til at underkende plangrundlaget for udvidelsen af Yderhavnen, udtaler Torben Simonsen, kontorchef, Teknik og Miljø.
Aarhus Kommune vil nu sætte sig detaljeret ind i de punkter, hvor Planklagenævnet siger, at plangrundlaget ikke lever til fulde op til kravene, oplyser Torben Simonsen.
- Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt sige yderligere om, hvad afgørelsen kommer til at betyde for selve projektet ud over, at plangrundlaget ikke er gyldigt på nuværende tidspunkt.
Aarhus Kommune vil nu gennemlæse afgørelsen i samråd med Aarhus Havn og havnens rådgivere.
Både Aarhus' borgmester Jacob Bundgaard (S), der også er formand for havnens bestyrelse, ogTeknik- og Miljørådmand Nicolaj Bang (K) har afvist interview om Planklagenævnets afgørelse.
Men Jacob Bundsgaard siger i en skriftlig udtalelse, at Aarhus Kommune er forundret over afgørelsen.
- I første omgang vil jeg afvente Teknik og Miljøs gennemlæsning af afgørelsen og afdelingens vurdering, men afgørelsen kalder selvfølgelig på en drøftelse med forligspartierne bag den politiske aftale om havneudvidelsen snarest muligt, hvilket jeg vil tage initiativ til.
Begejstring hos modstandere
I protestforeningen Beskyt Aarhusbugten er der til gengæld begejstring for afgørelsen.
Formand Svend Erik Kristensen læser utvetydigt planklagenævnets afgørelse, som at hverken kommuneplanen eller lokalplanen eksisterer, og at havnen ikke kan påbegynde nogen udvidelse, før der forelægger en tilladelse fra statslige og kommunale myndigheder.
- Det er en fantastisk dag, og det kom lidt hurtigere end vi havde forventet, siger han.
- Der vil som minimum skulle en ny fuld proces i gang, og det får jo i hvert fald den betydning, at borgerne får samlet et par års mere erfaring sammen, siger Svend Erik Kristensen.
Advokat: ' Stor sejr'
Advokat Louise Faber er specialist i miljøret og repræsenterer Foreningen Det Fælles Bedste, Beskyt Havmiljøet i Danmark og Danmarks Sportsforeningen i klagesagen.
Og hun mener, at udvidelsen af Aarhus Havn er slået tilbage til start og skal igennem den politiske proces forfra.
- Jeg synes, at det er en meget stor sejr, når Planklagenævnet decideret udtaler, at det arbejde, Aarhus Kommune har lavet, ikke har været tilstrækkeligt til at informere borgere på ordentlig vis.
Nævnet har påpeget flere store fejl i kommunens behandling, mener Louise Faber.
- Et meget væsentligt kritikpunkt går på miljøvurderingsprocessen: At kommunen har glemt at høre de berørte myndigheder og har lavet en rapport, der berører alt for få emner.
Derfor skal processen starte forfra, vurderer advokaten.
- Så må kommunen tilbage til skrivebordet og starte helt forfra. Der skal to nye planer, en ny begrundelse og en helt ny miljørapport til, konkluderer Louise Faber.
Havn og erhvervsliv er overraskede
Dansk Erhverv er overraskede over afgørelsen, som de ser på 'med stor ærgelse'.
- Aarhus havn er en af Danmarks absolut vigtigste knudepunkter for transport, handel og en helt afgørende del af dansk infrastruktur, som understøtter store dele af dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser, siger branchedirektør Jesper Kronborg i en pressemeddelelse.
Dansk Erhverv vil gennemgå afgørelse meget nøje, understreger Jesper Kronborg.
- Der må og skal findes løsninger på, at Aarhus Havn fortsat kan udvikle sig og følge med tiden og efterspørgslen, for sker det ikke, så vil det vil få tydelige konsekvenser for erhvervsliv og økonomi i Østjylland i særdeleshed, men også flere andre steder i landet.
Aarhus Havn selv vil ikke stille op til interview, men administrerende direktør Thomas Haber Borch siger i en skriftlig kommentar.
- Vi er overraskede over, at Planklagenævnet er kommet frem til den afgørelse omkring plangrundlaget, de nu har offentliggjort. Vi vil bruge den næste tid på at nærlæse afgørelsen og gå i dialog med Aarhus Kommune. Herefter vil vi så overveje den videre vej frem, og hvad det konkret vil betyde for havneudvidelsen.