Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), er flere gange i år blevet advaret om massive problemer med sagsbehandlingen på børne- og familieområdet.
Det afslører to hidtil hemmelige rapporter, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af. Rapporterne har ikke været offentliggjort og har heller ikke figureret som åbne bilag i kommunale dagsordener.
Rapporterne, som er forfattet af Nyborg Kommunes borgerrådgiver, blev i maj og november præsenteret for Økonomiudvalget, som borgmesteren er formand for.
Og de dokumenterer, at alle partier i byrådet havde kendskab til lovbrud og svigt i Socialforvaltningen, før en stor BDO-analyse af hele det sociale område blev offentliggjort i december. (BDO er et revisions- og rådgivningsfirma, som ofte benyttes i det offentlige, -red.)
- Det røde flag er virkelig hejst her, og det er ret dramatisk, siger Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig forvaltning på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.
- Rapporterne viser, at der ikke blot er problemer med at overholde tidsfristerne. Der begås meget alvorlige fejl i sagsbehandlingen, der foregår simpelthen ulovligheder. Så det er umuligt at misforstå det her. Alle alarmklokker bimler og bamler.
Burde have grebet ind
De to rapporter fra borgerrådgiveren førte imidlertid ikke til egentlige politiske initiativer, og det undrer Kurt Klaudi Klausen.
- Økonomiudvalget burde - som det centrale politiske udvalg - have taget affære. De skulle have sagt: Det her kan vi ikke leve med. Det er jo alle partier i byrådet, som med de her rapporter bliver fuldt orienteret om, hvor slemt det står til.
Byrådsmedlem Martin Stenmann (S) kalder det "beskæmmende", at de to rapporter først kommer op til overfladen nu.
- Som øverste daglige leder har borgmesteren et kæmpestort ansvar i den her sag. Og det bliver ikke mindre af, at han en måned før den store BDO-analyse har fået en grundig afrapportering fra vores borgerrådgiver, som beskriver virkelig grelle lovbrud.
Kenneth Muhs fastholder, at der politisk er reageret så hurtigt som muligt for at løse problemerne.
- Men det, vi desværre kan konstatere, er, at vi ikke har sat omfangsrigt nok ind, erkender han.
Viceborgmester: Det er en tilståelsessag
Et andet medlem af økonomiudvalget, viceborgmester Michael Gertsen (K), vil dog gerne lægge hovedet på blokken og indrømme, at han nok burde have råbt mere op.
- Jeg stiller nogle kritiske spørgsmål og fik også uddybet nogle ting. Men med den viden, jeg har i dag, så burde jeg have bedt administrationen om at få nogle tidsfrister for få bragt de her ting i orden. Det gjorde jeg ikke, og det er jo en ren tilståelsessag, siger han.
Sagen om de kaotiske forhold med lovbrud, manglende faglighed og "forråelse" i Sociafdelingen i Nyborg Kommune eksploderede for alvor den 5. december, da firmaet BDO offentliggjorde en omfattende analyse af hele det sociale område.
Rapporten viste blandt andet, at der i flere hundrede børnesager er blevet sagsbehandlet i strid med loven, fordi lovpligtige børnesamtaler eller partshøringer er blevet udeladt.
Jurist og ekspert i sociale børnesager Bente Adolphsen har over for DR Nyheder kaldt sagen for "en af de værste, hun har set".
Borgmester rejste på ferie
Efter afsløringen af de omfattende problemer er kritikken haglet ned over Nyborg Kommune og især borgmester Kenneth Muhs.
Borgmesteren har også fået hug, fordi han - mens kritikken var på sit højeste - valgte at rejse på en uges planlagt ferie med sin familie.
Burde du være blevet hjemme fra den ferie?
- Det er et rigtig godt spørgsmål, som jeg også har stillet mig selv, det skal jeg ærligt indrømme. Men jeg vil også bare sige, at selv om jeg er væk nogle dage, så er jeg jo også på arbejde. Verden står ikke stille, fordi jeg holder lidt ferie. Men sådan er det i mit job, det skal man ikke have ondt af.