Miljøudvalgsformand om giftdepot, der siver ud i Grindsted Å: Uhyggeligt og dybt tragisk

Regeringen skal punge ud for at få styr på en ny, stor forurening i Grindsted Å, mener Jørn Lehmann (S).

Grindstedværket deponerede spildevand i området omkring Grindstd Å frem til 1970'erne. (Foto: © Beethoven9/CC, Beethoven9/CC)

Hvert eneste år siver der 100 kilo kræftfremkaldende stoffer ud i Grindsted Å. Forureningen stammer fra Grindstedværket, der deponerede spildevand i området frem til 1970’erne.

Det konkluderer forskere fra DTU i et nyt forskningsprojekt, skriver Ingeniøren.

Forskningen bekymrer Jørn Lehmann (S), der er formand for miljøudvalget i Region Syddanmark.

- Nu har vi fundet et nyt stof, og det synes jeg er dybt tragisk. Det er bestemt ikke godt, det her. Det er nærmest uhyggeligt, og vi skal gøre noget så hurtigt som muligt. Men det er en forurening vi har haft gennem 40-50 år eller længere – den fjerner man ikke med et snuptag, siger han til DR.

Der er tale om stoffet vinylklorid, der siver ned i Grindsted Å. Ifølge Ingeniøren strømmer der ved forureningsudløbet 100 gange mere vinylklorid ud, end den tilladte mængde.

Værket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by. Heraf et på selve fabriksgrunden, hvorfra udsivningen til Grindsted Å sker.

Jørn Lehmann har aldrig hørt om stoffet vinylklorid før, men forudser allerede nu en stor regning for forureningen, som han vil handle på så hurtigt som muligt.

- Det, vi skal i gang med, er, at vi henover i år skal have lavet en udredning af, hvor mange af den slags stoffer, der siver ud, og hvad det vil koste at gøre noget ved det. Når vi har overblik over det, skal vi i gang med at forhandle med regeringen i 2019 om, hvordan vi får penge til det her, siger han.

Ikke penge nok til oprydningen

Region Syddanmark har i forvejen et budget til bekæmpelse af miljøforurening, men det beløb forslår som en skrædder i helvede, mener Jørn Lehmann.

- Vi har kun 20 millioner til at rydde op, og de 20 millioner rækker overhovedet ikke til noget som helst. Det her gør det meget, meget dyrere, siger miljøudvalgsformanden.

Også Billunds borgmester Ib Kristensen (V) ærgrer sig over fundet, men er ikke overrasket over, at der findes nye stoffer i den kendte forurening i området.

- Vi har en forurening her, og det har vi kendt i mange år, og det er det, vi skal forholde os til. Der vil løbende ske nye ting og sager i den forurening, siger Ib Kristensen til DR.

Ifølge professor Poul Løgstrup Bjerg fra DTU Miljø, der stod i spidsen for undersøgelsen af forureningen, er der tale om en alvorlig sag.

- Der er tale om en meget voldsom udsivning, ubetinget en af de største i Danmark. Selv på verdensplan er der tale om en meget stor forurening, siger Poul Løgstrup Bjerg.