Da Jesper Mailand skulle til jobsamtale på Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere i Vejle, kunne han ikke.
Afdelingen ligger på 3. sal, og Jesper Mailand stod neden for trappen og turde ikke gå på den. På den måde opdagede han et af de problemer, han i dag er ansat til at løse.
Jesper Mailand er veteransoldat, og han lider af PTSD. Derfor kan trapper og smalle gange blive helt uovervindelige forhindringer.
- Det er en lille trappeopgang, der er ikke noget lysindfald, og der er ikke nogen vinduer. Så det var noget med at komme det lille stykke her hen til trappen, og så tænkte jeg, det bliver sgu ikke i dag. Og så tog jeg hjem, siger han.
Det fik dog ikke hans chef, Ulla Wernberg-Møller, til at opgive tanken om at få ham ansat. Så ad lidt omveje er Jesper Mailand nu ansat i flexjob.
Der er ting, som de psykologerne ikke opdager
Hans job er at tale med de soldater, der er i behandling, om ting, som de ikke vender med de professionelle behandlere. Ud over det finder han ting på afdelingen, som gør, at soldaterne ikke tør komme på afdelingen.
Ud over problemet med trappen til 3. sal bryder mange soldater med PTSD sig ikke om at gå i afdelingens lange, smalle gange, hvor de føler, at de ikke nemt kan komme ud.
Jesper Mailands løsning på problemerne har været at lave skilte, der tydeligt viser, hvor langt der er til udgangen.
Video skal vise vej
Lige nu arbejder han på at få lavet en video, der viser, hvordan der ser ser ud på Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere.
Så kan soldater hjemmefra se, hvordan afdelingen ser ud, og de kan forberede sig på, hvordan de kommer ind - og ikke mindst ud, hvis det bliver nødvendigt.
Trine Holst Jensen har været udsat til Afghanistan, hvor hun fik PTSD. Hun startede sin behandling, inden Jesper Mailand blev ansat.
Hun var glad for samtalerne med psykologerne, men hun følte også, at det hele var lidt klinisk. Hun savnede en, at tale med, som rigtig forstod hvordan hun havde det. Så hun fik meget ud af det, da Jesper Mailand blev ansat.
- Jeg har fået en kammerat, som jeg kan snakke med tingene om og være fortrolig med. Ud over bare at være i behandling, så blev det også en hyggelig tur, siger hun.
Hun besøgte ofte Jesper Mailand på hans kontor, der er dekoreret med ting fra hans soldatertid.
- Når man kommer ind her, så behøver man ikke nødvendigvis at snakke om sygdom. Man kan også tale om øvelser i Oksbøl i regnvejr eller kolde feltrationer. Her kan man være på en anden måde, siger Jesper Mailand.
Et problem, hvis soldater ikke er kommet på grund af trappen
Afdelingschef Ulla Wernberg-Møller er ikke ret stolt over, at der måske har stået soldater neden for trappen, som ikke turde gå op på afdelingen.
- Det har jeg det ikke ret godt med. Det er jo noget af det, der gør, at det giver rigtig god mening, at sådan en som Jesper kan komme ind og fortælle, hvad sådan noget som trappen betyder, siger hun.
Hun understreger, at de soldater der ikke kommer til behandling, bliver kontaktet bagefter. Soldaterne har bare ikke fortalt den rigtige årsag til, at de blev væk. De er vant til at være seje gutter, så det er flovt at sige, at de ikke kunne klare trappen.
Jesper Mailand har i dag lært sig at komme op af trappen til 3. sal, selvom han foretrækker personaletrappen, der er lysere. Han har også øvet sig i at gå på de lange smalle gange, som ikke er et problem nu, fordi han kender dem.
Døren til hans kontor står altid åben. Det signalere over for veteraner i behandling, at de altid kan komme ind og få en snak, men der er også åben, fordi Jesper Mailands PTSD gør, at han ikke kan lide at sidde i et lukket rum.