Datacentre kan skubbe på udvikling af grøn teknologi

Google vil investere i danske virksomheder, der arbejder med grøn energi.

Googles datacenter i Fredericia forventes at være bygget helt færdigt i 2021. (Foto: © Peter Leth-Larsen, Scanpix)

Når Google tænder for serverne i firmaets nye datacenter i Fredericia, køber de nok vind- og solenergi til at dække strømforbruget.

Derudover vil Google investere i danske virksomheder, der arbejder med grøn energi.

- Vi leder aktivt efter virksomheder, der har projekter, vi kan investere i, fortæller Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef hos Google Danmark.

Investeringerne kan eksempelvis være i vedvarende energi som vindmøller på havet og på land samt solenergi.

Serverne i datacentret i Fredericia skal være muskelkraften bag Googles tjenester, når vi søger informationer og sender e-mails. Samtidig er det her, vores personlige oplysninger skal gemmes.

Alt det kræver energi - masser af energi. I en rapport fra februar 2018 vurderer Energistyrelsen, at et typisk datacenter øger Danmarks samlede elforbrug med fire procent.

Energisystemerne skal arbejde sammen

Både Facebook, Apple og Google har nu placeret datacentre i blandet andet Aabenraa, Viborg, Odense og Esbjerg.

De store centre kan være med til at skubbe til udviklingen af grønne teknologier i Danmark, mener Jacob Østergaard, der er professor på Danmarks Tekniske Universitet og tidligere medlem af regeringens energikommission.

- Google er interessant især i forhold til digitaliseringen i vores energisystemer, siger han.

- Ud over kraftvarmeværkerne får vi strøm og varme fra solceller, vindmøller og andre vedvarende energikilder, og det er en stor udfordring at få systemerne til at arbejde sammen, siger Jacob Østergaard.

- Vi får flere og flere solceller, elvarmepumper og elbiler. Udfordringen er at integrere disse intelligent i systemet, så det samlede system kommer til at fungere optimalt. Det kræver nye digitale løsninger, siger han.

Ud over at Google er medinvestor i sol og vind, så skal politikerne også bidrage til at vores energi bliver mere grøn, mener Jens Bo Holm-Nielsen.

Han er sektionsleder på energi-teknologi ved Aalborg Universitets Esbjerg-afdeling og ser gerne, at spildvarmen fra datacentret i Fredericia bliver brugt til opvarmning i Trekantområdet.

- Når vi nu får så mange datacentre, så skal vi også sige til politikerne, at de skal få de offentlige og private partnerskab til fungere. Det skal være et krav, siger Jens Bo Holm-Nielsen.

Det ligger ikke fast, hvor mange penge Google vil bruge på investeringer i danske virksomheder.

I 2020 ventes første etape af datacentret i Fredericia at stå klar. Når det hele er færdigt i 2021, regner Google med, at mellem 150 og 250 ingeniører, elektrikere og datafolk er beskæftiget der.