Greenpeace: Facebook og Google bør følge Apples grønne planer

Den danske generalsekretær roser Apples grønne klimaplaner i forbindelse med etableringen af nyt datacenter.

Greenpeace har tidligere været efter Apple i et forsøg på at få dem til at bruge mere vedvarende energi. Om det er den strategi, der har båret frugt, er umuligt at sige, men miljøorganisationen ser i dag med helt andre øjne på Apple. AFP PHOTO / AARON TAM. aaron tam / AFP (Foto: © AARON TAM)

Der er lutter rosende ord til overs til Apple fra den ellers normalt så kritiske miljøorganisation Greenpeace, efter at det amerikanske selskab har offentliggjort planerne om bygge et datacenter i Kassø ved Aabenraa.

Apple har bekendtgjort, at man er langt i arbejdet med at investere i en til to vindmølleparker i Danmark, der skal dække virksomhedens energibehov i de to danske datacentre i Aabenraa og Viborg. Selvom der endnu ikke er sat navn på den danske samarbejdspartner, der skal opføre vindmølleparken eller parkerne, så går meldingen ikke ubemærket forbi Greenpeace.

- Det er afgørende, at Apple tilsyneladende allerede har projekter på tegnebrættet, hvor man rent faktisk vil stå bag opførelsen af ny vindkraft, der kan dække de to datacentres elforbrug med grøn strøm. Hvis selskabet blot spiste af den samlede grønne energi herhjemme, ville regningen havne hos de danske forbrugere og ikke mindst klimaet, siger generalsekretær i Greenpeace Danmark, Mads Flarup Christensen, i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Den amerikanske interesse for danske datacentre er ikke begrænset til Apple.

Facebook bekræftede tidligere på året, at man vil slå sig ned med et 56.500 kvadratmeter stort datacenter i Odense. Også her skal strømmen komme fra vedvarende energi, men Facebook har fortsat ikke fortalt, hvorvidt strømmen skal komme fra nybygget vedvarende energi, eller om man vil indkøbe grønne certifikater og dermed forbruge af Danmarks nuværende bestand af grøn energiproduktion.

Uden nye investeringer falder andelen af grøn energi

Hvis ikke Facebook investerer i ny, vedvarende energi, vil det betyde, at den samlede andel af grøn energi i det danske energinet vil være lavere. Energinet.dk, der driver det danske elnet, har tidligere overfor Ingeniøren vurderet, at tre nye datacentre vil øge forbruget med 3,8 TWh i 2022. Der er ikke mindre end 11 procent af det danske elforbrug i 2015.

Det tal er uden et eventuelt datacenter fra Google, som der i øjeblikket spekuleres i. Google har bekræftet, at man har købt en grund i Fredericia, men om der kommer et datacenter på den, er for tidligt at sige.

Tilbage hos Greenpeace i Danmark opfordrer generalsekretæren til, at andre store spillere med appetit på danske datacentre, tænker investeringer i vedvarende energi ind i deres projekter.

- At Apple kan være godt på vej til at give de efterspurgte svar på, hvor den grønne energi helt præcist skal komme fra, bør inspirere Facebook og Google, der har samme vigtige ambitioner, når det gælder selskabernes klimaaftryk som Apple, siger Mads Flarup Christensen.

Første etape af det nye datacenter ved Kassø i Aabenraa Kommune forventes at åbne i 2019. DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Facebook.