Flere end 100 landmænd, der har marker i områder med sårbar natur - såkaldte Natura 2000 områder - sendte sidste år en ansøgning til Miljøstyrelsen i håbet om at blive en del af en ordning, hvor de får penge for at forvandle deres marker til naturområder, der hverken må pløjes eller sprøjtes.
Formålet er at lade jorden gro til vild natur og binde andre naturområder sammen. Og med ordningen vil landmændene til gengæld få et engangsbeløb som erstatning for den manglende indtægt fra jorden.
Men selvom omkring 110 af ansøgningerne i sidste års runde var kvalificerede bud, var der kun penge nok i projekt-puljen til at give tilskud til 14 af dem, og det er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, langt fra tilfreds med:
- Det glæder mig selvfølgelig, at der er så stor interesse fra landmændene, men det bekymrer mig rigtig meget, at der ikke er penge nok, siger hun og tilføjer:
- Man er nødt til at bakke op politisk og sørge for, at pengene er der, når så mange er villige til at skabe nødvendig natur. Vi er i forvejen bagud i Danmark med det her i forhold til andre lande.
38 boldbaner med natur
En af de 14 landmænd, der er blevet godkendt, er Torben Due fra Egtved. Han har fået et engangsbeløb på 400.000 kroner for at overlade 27 hektar af sin jord til naturen, et område svarende til 38 fodboldbaner.
- Det giver mening, at vi lader naturen være der, hvor der er plads til den, og så lader vi landbruget være der, hvor der er plads til det. Pengene er selvfølgelig også kærkomne, men det giver bare også rigtig god mening at passe på naturen, siger han.
Torben Due fandt det oplagt at søge – men gjorde sig alligevel en del tanker inden, for ved at blive en del af projektet afskriver man muligheden for at sprøjte eller pløje jorden igen for altid.
- Det var da en stor underskrift at sætte, at man ikke må dyrke jorden mere, nogensinde. Og jeg tænkte da på det i forhold til værdien, hvis jeg engang skal sælge. Men samtidig er jeg også sikker på, at man kun begynder at gå mere og mere op i naturens ve og vel.
Han synes da også, det er utroligt, at kun 13 af hans kollegaer også har fået tilskuddet.
- Det er helt vildt, når vi har været så mange gode ansøgere. Og det tager jo modet fra folk til at søge igen. Jeg synes, det er en klassiker i politik om landbruget: At man sætter nogle penge af som et statement, men som slet ikke rækker langt nok, siger han.
Politisk fokus
Der er ialt afsat 20 millioner kroner til sidste års ansøgningsrunde samt en ansøgningsrunde, der slutter den 5. august i år.
Men det beløb skal altså væsentligt øges, hvis flere af de kvalificerede landmænd skal med, mener Marie Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening.
- Der er ingen tvivl om, at når jeg efter sommerferien skal mødes med den nye miljøminister, så er det her noget af det, jeg vil drøfte med hende, siger hun.
Ifølge Venstres Miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, er det imidlertid noget, der allerede er fokus på på Christiansborg.
- Det er helt oplagt for os at være opmærksomme på ordningen her, for det er en direkte mulighed for at oversætte vores ord til handling. Derfor skal vi have fokus på næste gang, der skal fordeles penge til puljer, at man så sikrer penge hertil så man kan bakke op, siger han.
Du har selv siddet i regeringen, da I har besluttet hvor mange penge, der skulle sættes af til ordningen. Undervurderede I så ikke dengang, hvor mange penge, der skulle sættes af?
- Der er selvfølgelig et godt stykke fra 14 til 110 landmænd, men jeg synes ikke, vi har undervurderet. Vi satte tingene i gang, og så er det jo glædeligt, at der er så stor opbakning, at der er behov for flere penge, siger Erling Bonnesen.
Mere natur på den klogeste måde
Hos Enhedslisten er beskyttelsen af Natura 2000 områder også på dagsordenen, og miljøordfører, Mai Villadsen, er derfor glad for den store interesse for ordningen.
- Det er dejligt, at så mange vil hjælpe med at gøre naturområderne større, men samtidig også beklageligt, at der slet ikke er penge nok, siger hun.
- Vi vil gerne gøre arbejdet med naturen på den klogest mulige måde, og det er måske den her. Det virker i hvert fald til, at den her pulje har virket rigtig godt, og derfor vil jeg efter sommerferien drøfte med ministeren, om der skal flere penge til.
DR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Miljøminister, Lea Wermelin, som er på ferie.