I Vejle Ådal har både kommunen og Den Danske Naturfond en ambition om, at naturen skal komme mere til sin ret. Men det er svært, når landskabet bliver pløjet eller gødet af landmændene, der ejer jorden.
Den Danske Naturfond har som et led i en indsats for at udvikle naturen arbejdet med at kompensere landmænd for at lade være med at dyrke deres jord.
Michael Lund fra Egtved er en af de landmænd, der har sagt ja til den model. Han er blevet tilbudt økonomisk kompensation for ikke at gøde eller pløje sin jord i området.
- Vi har fået mange flere gæs, glenten er her igen, og sidste år havde vi besøg af havørne, siger Michael Lund.
20 hektar til
En del af Michael Lunds 140 hektar jord er allerede nu udlagt til natur, og nu stopper han med at dyrke yderligere knap 20 hektar landbrugsjord.
Prisen fastsættes individuelt hver gang, og Michael Lund får omkring 70.000 kroner for at give afkald på pløjning og gødning af de knap 20 hektar i år.
- Der er et tab i, at vi ikke kan lave foder eller salgsproduktion, og det bliver vi kompenseret for. Nu plejer vi jorden, så vi får noget mere natur, siger Michael Lund.
Pengene kommer fra Den Danske Naturfond, der ser store perspektiver i området.
- Vejle Ådal er kendetegnet ved mange private lodsejere og en masse fine naturværdier, vi har kunnet støtte, siger chefkonsulent i Den Danske Naturfond Mads Jacobsen.
Ejer stadig jorden
Det er stadig landmændene, der ejer jorden, og det er vigtigt for Michael Lund, der ikke vil afgive sin jord.
- Vi har jo kun købt ploven af jorden, kan man sige. Michael ejer stadig jorden, og han kan gå på jagt, fiske og lade sine dyr græsse her, siger Bo Levesen, der er naturmedarbejder i Vejle Kommune.
Han er begejstret for udsigten til mere natur i Vejle Ådal, og der er planer om, at flere landmænd skal tilbydes penge for at droppe dyrkningen.
- På lang sigt tænker vi, at naturen og friluftslivet skal råde her i Vejle Ådal, siger Bo Levesen.
Han vurderer, at cirka 300 hektarer i ådalen stadig bliver dyrket, og at det areal med fordel kan omlægges til natur.
Den Danske Naturfond har på landsplan støttet i alt syv projekter, hvori der indgår en kompensation til landmanden for at undlade at gøde og pløje sin jord. Herudover har Den Danske Naturfond økonomisk støttet en lang række andre initiativer til gavn for natur og biodiversitet.