VIDEO Amatørarkæolog jubler over guld-fund: Det føltes som torden og lynild, der gik igennem mig

Det er tre meget stolte amatørarkæologer, der har fundet Danmarks største vikingeguldskat.

- Det er klart, at når man finder et så unikt fund, så tænker man: Yes, vi gjorde det. Vi er dygtige, vi er heldige, og vi er ovenud lykkelige og stolte, sådan siger amatørarkæolog Marie Aagaard Larsen.

Sammen med Kristen Nedergaard Dreiøe og Poul Nørgaard Pedersen fandt hun for godt en uge siden Danmarkshistoriens største guldskat på en mark i Vejen.

De syv armringe fra 900-tallet, som blev fundet af tre amatørarkæologer i forrige uge. Foto: Nick Schaadt, Museet Sønderskov.

Bevæbnet med metaldetektorer havde de tre efter 10 minutter fundet den første af de syv ringe, der skulle vise sig at være et historisk fund.

- Vi vidste godt, at det var stort, og vi vidste godt, at vi var i et område, hvor man kan gøre sådan nogle fund. Så vi ved godt, det er gammelt, og vi kan se, det er guld. Men at omfanget er så stort, det finder vi først ud af hen ad vejen, beretter Marie Aagaard Larsen.

Skatten består i alt af seks store armringe i guld og én i sølv, og den er sandsynligvis nedlagt en gang i 900-årene.

Armringenes samlede vægt er på næsten et kilo, og det gør det til den største guldskat fra perioden.

En af de i alt syv armringe. (Foto: © Poul Nørgaard Pedersen)

Og glæden var kæmpe, da de fandt ud af, hvor stort det var.

- Da vi har fundet det første armbånd, står vi og hopper og danser på marken. Med det samme tager vi et billede og mailer det til lokalarkæologen. Han skriver, at vi tager pis på ham, og jeg skriver tilbage, at den er god nok. Det var mere, end han kunne fatte, forklarer Marie Aagaard Larsen.

- Så begynder vi selvfølgelig at søge videre, og der går ikke mere end et kvarter, så er der guld igen. Jeg får sådan en ærefrygt og tør ikke at løfte fundet op, før jeg har kaldt på min partner. Der tænkte jeg, hold da op, det er helt vildt det her. Der vidste vi, at vi var i gang med noget, der var vildere end vildt, fortsætter Marie Aagaard Larsen.

- Som vi søgte videre, fik jeg simpelthen så meget hjertebanken, at jeg ikke ved, om det er sundt. Det var, så jeg rystede over det hele. Da jeg snakkede med arkæologen på museet, sagde han til mig, jeg skulle huske at trække vejret ned i maven. Helt fantastisk med arkæolog, der også kan lidt psykisk førstehjælp.

Den sjette vikingeguldring, der dukkede op af jorden. (Foto: © Poul Nørgaard Pedersen)

De tre amatørarkæologer kalder deres team for Team Rainbow Power, og de har efterhånden stor erfaring med at afsøge områder med metaldetektorer.

Som enhver anden dag, hvor de tre er ude for at lede efter fund, startede de med at aftale, hvem der skulle tjekke hvilke områder. Med ryggen til hinanden begyndte, de at gå i hver deres retning.

- Vi var ikke nået så langt fra hinanden den her dag, og jeg så godt, at vi havde et teammedlem, der var nede i knæ, fortæller Marie Aagaard Larsen.

- Poul kommer løbende over mod mig og sagde, at han troede, han havde fundet guld. I det halvandet år jeg har gået sammen med ham, har jeg aldrig set ham løbe, så jeg vidste, at det er et virkelig godt fund.

- Når man gør sådan et fund, så bliver man ramt af den vildeste ærefrygt. Det er mennesker fra vikingetiden, der har gravet det her ned, siger hun.

Her er de tre glade guldfindere, Marie Aagaard Larsen, Kristen Nedergaard Dreiøe og Poul Nørgaard Pedersen. (Foto: © Bo Bechsgaard)

Efter fundet af den første ring, begyndte holdet at lede videre, og det endte med at blive en lang dag under solen.

- Det var utroligt varmt den dag. Vi blev ved til ret sent. Men det virkede også helt umuligt bare at stoppe. Jeg havde en halv liter fanta med, og det var bestemt ikke nok. Jeg blev helt dehydreret, husker Marie Aagaard Larsen.

Marie Aagaard Larsen fortæller, at Team Rainbow Power efterhånden har en del erfaring med at gøre fund. Holdet har blandt andet fundet glasperler og munkesten.

- Men vi har aldrig fundet en skat før, og vi fik en meget stærk trang til at ville beskytte det her fund, og få det afleveret det rigtige sted, siger Marie Aagaard Larsen.

- Det er virkelig en ære, at vi har fået lov til at løfte den her skat op af jorden til os alle sammen. Det er jo vores fælles skat nu, siger hun.

Her er de tre findere i fuld ornat. Fra venstre er det Poul Nørgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen og Kristen Dreiøe. (Foto: © Jørn Larsen)

På nuværende tidspunkt bliver skatten opbevaret på Museum Sønderskov, der har indgået et samarbejde med de tre findere om at få undersøgt hele området efter yderligere fund. Derfor vil skattens præcise fundsted blive holdt hemmeligt indtil videre.

Inden for arkæologien skelner man mellem enkeltfund og skattefund. Historiens største enkeltfund er Tissø-ringen på ca. 1,9 kilo guld, der blev fundet på Vestsjælland. De nyfundne syv armringe er det største skattefund fra vikingetiden, fordi fundet består af flere genstande.