Region vil have læger ud af medicinalindustriens lommer

Lægeformand frygter, at der ikke bliver råd til efteruddannelse fremover.

Det skal være slut med, at lægerne får deres efteruddannelse betalt af medicinalindustrien. (Foto: Morten Stricker, Scanpix) (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Læger og sygeplejersker i Region Syddanmark skal ikke kunne beskyldes for at være i lommen på medicinalindustrien.

Medicinalindustrien har ofte betalt for medarbejdernes kongresser og efteruddannelseskurser.

Men det skal stoppes, mener Region Syddanmark, der er på vej med retningslinjer om finansiering af efteruddannelse for regionens ansatte. Fra nytår skal sygehusene selv betale.

I udkastet til retningslinjerne står blandt andet:

- Med denne retningslinje præciseres det, at ansatte i Region Syddanmark ikke må deltage i kurser, konferencer o.lign, som finansieres af private virksomheder, hvor der på nogen måde som følge af deltagelsen, kan sås tvivl om de ansattes habilitet.

Det skaber bekymring og frustration hos medarbejderne, siger Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Lægeforeningen i Region Syddanmark.

- Man har ikke sat nogen penge af. Man har bare sagt, at pengene skal findes i driften. Driften er ekstremt presset, og man risikerer, at beslutningen medfører, at det er slut med lægelig efteruddannelse, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Offentligt tilgængeligt

I udkastet til retningslinjerne står der ingenting om prisen for beslutningen, men regionsdirektør i Region Syddanmark Jane Kraglund mener ikke, medarbejderne skal være nervøse for at miste vigtig viden.

- Jeg føler mig fuldstændig tryg ved, at vi har nogle ledelser, som er i dialog med medarbejderne om at sikre, at man har de nødvendige kompetencer, fortæller Jane Kraglund.

Hos Lægemiddelindustriforeningen ser man ikke nogen grund til at sætte spørgsmålstegn ved lægernes uafhængighed, når kurserne betales af lægemiddelindustrien.

- Når man som læge deltager i samarbejde med industrien, så skal det alt sammen anmeldes til Lægemiddelstyrelsen, både det man får honorar for, og det man ikke får honorar for. Så det er fuldstændig offentligt, hvad man deltager i, siger koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen Ida Sofie Jensen.

Nye tiltag betyder nye krav

Lægelig direktør på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg Alan Kimper-Karl bakker som udgangspunkt op om de nye retningslinjer, men han kan godt forstå, hvis der er bekymring.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogle medarbejdere, der er bekymret i de afdelinger, hvor man har været vant til at være begunstiget med mange industri-finansierede efteruddannelser. I de afdelinger, der vil de nye tiltag betyde, at der stilles nye krav til lederne i forhold til at få planlagt efteruddannelse, siger Allan Kimper-Karl.

Fra nytår forventes Region Midtjylland at følge Region Syddanmarks eksempel og indføre nye retningslinjer for efteruddannelse.