GRAFIK Medicinudgifter på sygehusene er næsten fordoblet på otte år

Sidste år købte sygehusene i Danmark medicin for 7,5 milliarder kroner. Det er næsten dobbelt så meget som i 2007.

(© DR)

Sygehusafdelinger er gennem de seneste år blevet nedlagt, og flere medarbejdere har fået en fyreseddel.

Det er sket for at spare penge.

Men imens er medicinudgifterne på landets sygehuse eksploderet, viser en ny DR1-dokumentar "Medicinens Pris", der bliver sendt mandag aften.

Sidste år købte sygehusene medicin for 7,5 milliarder kroner. Det er næsten dobbelt så meget som i 2007.

- Vi kan se, at der er nogle konti, der buler ud hele tiden. Og her er det specielt medicinkontoen. Den har vi ikke stillet spørgsmålstegn ved på noget tidspunkt, for vi har bare sagt, at vi betaler, hvad det koster, og så må vi finde pengene, siger Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner.

Som reglerne er i dag må regionerne ikke sige nej til medicin på grund af prisen.

Men fra næste år har regionerne alligevel besluttet at oprette et nyt medicinråd, der skal give medicinalindustrien mere modstand og vurdere, hvad der er rimeligt at betale for medicinen.

- Vi ved godt, at der fortsat kommer stigende medicinudgifter, men hvis vi skal holde den stigning på et niveau, hvor vi har en chance for at betale det, skal vi altså have en så stærk købermagt som muligt, siger Bent Hansen.

Hvis udgifterne til medicin fortsætter med at stige, vil sygehusene om fire år bruge over 13 milliarder kroner på lægemidler. Det er 5,5 milliarder mere end i dag, lyder det i DR-dokumentaren, der bliver sendt mandag aften klokken 20.45.

I grafikken kan du se, hvordan medicinudgifterne har udviklet sig siden 2007.