Minister vil have tryghed om ambulancekørsel

Der er stor usikkerhed om ambulancekørslen i Syddanmark. Nu kræver ministeren klar besked.

1. september overtager BIOS ambulancekørslen fra Falck i Region Syddanmark. Men selskabet mangler stadig godt 200 reddere. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Kommer der en ambulance, hvis man falder om med hjertestop, når BIOS 1. september overtager ambulancedriften fra Falck i Region Syddanmark?

Det spørgsmål er der så meget usikkerhed om, at sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) nu vil have Region Syddanmark til at redegøre for, hvordan BIOS vil blive klar til at løfte opgaven.

Om mindre end en måned overtager det hollandske selskab ambulancekørslen fra Falck i Syd - og Sønderjylland. Men selv om BIOS det seneste år har forsøgt at hverve reddere i både ind- og udland, mangler selskabet stadig godt 200 reddere for at nå op i nærheden af de 558 fuldtidsstillinger, som regionen betegner som ideelt.

På høje tid at få klarhed

Manglen på mandskab har givet anledning til en del skriveri i medierne og deraf følgende usikkerhed og utryghed blandt borgerne. Og derfor kræver sundhedsministeren nu klar besked på, om BIOS er klar til at løfte opgaven.

Flere regionsrådsmedlemmer er glade for, at ministeren nu går ind i sagen. Blandt andre Karsten Hønge, der også sidder i folketinget for SF:

- Det er på høje tid. Den her sag er tydeligvis løbet ud af hænderne på de regionale politikere, som mest har brugt tiden på at trække på skuldrene og håbe det bedste. Det går jo ikke i en sag, som er så alvorlig, siger Karsten Hønge.

Ingen grund til bekymring

Folketingspolitikeren mener, at BIOS har fået alt for lang snor, og at der nu skal skabes klarhed om, hvorvidt selskabet er i stand til at løfte opgaven.

- Vi skal have gjort klart, om der er en sandsynlighed for, at BIOS kan få det til at fungere. Borgerne skal kunne være trygge efter 1. september, siger Karsten Hønge.

Men ministeren - og andre - behøver ikke bekymre sig, siger Thyge Nielsen (V), der er formand for det præhospitale udvalg i regionen.

Forståelse for utryghed

- Der er formodentlig ikke en sag, vi har bedre styr på end denne. Så det bliver ikke noget problem at svare ministeren. Men jeg forstår godt, at hun spørger, siger Thyge Nielsen.

Udvalgsformanden har i det hele taget stor forståelse for den utryghed, der kan være i befolkningen, men han garanterer, at regionen kan løfte opgaven.

På grund af de manglende ansættelser, er det meningen, at de nuværende reddere skal arbejde over for at løse opgaven med ambulancekørsel, indtil der er ansat nok reddere til en almindelig vagtplan.

Ikke ideelt med overarbejde

- Det er ikke ideelt. Jeg kan godt forstå, folk kan blive utrygge, hvis der skal køres med overarbejde i en længere periode, men jeg tror ikke, det bliver aktuelt. Man ansætter folk dagligt, siger Thyge Nielsen.

Men ifølge Thyge Nielsen er antallet af reddere ikke det primære for regionen. Det må være op til udbyderen. Regionen forlanger blot, at selskabet opfylder fire krav: Der skal være dansk overenskomst; danske arbejdsmiljøregler skal overholdes; der skal være dansk uddannelsesniveau; og redderne skal kunne kommunikere på dansk.

- Hvis de fire ting er opfyldt, og beredskabet bliver fyldt ud dagligt, så har vi ikke mere at komme efter. Så får vi et godt, gedigent ambulanceberedskab, som kører sikkert og trygt, siger Thyge Nielsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra BIOS-direktør Morten Hansen.