Landmænd om udenlandsk arbejdskraft: Når reglerne er for bøvlede, tager man chancen

Nogle brancher går igen i oversigten over, hvor flest udlændinge fik bøder.

En bøvlet lovgivning får mange landmænd til at vende det blinde øje til, mener formand for Sydvestjysk Landboforening, Niels Laursen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det kan blive dyrt, hvis du hyrer ulovlig arbejdskraft fra udlandet.

Den erfaring har en del virksomheder gjort. Inden for de seneste år har både store og mindre, lokale virksomheder betalt tusinder af kroner i bøde.

Og 2017 var rekordår for bøder. Sidste år fik 311 danske virksomheder bøder for at have ansat en udlænding ulovligt. Det er det højeste antal bøder i fem år fra 2012 til 2017.

En af de brancher, der har fået flest bøder, er i landbruget.

Niels Laursen, der er formand for Sydvestjysk Landboforening, er én af dem. Han fortæller, at lovgivningen giver bøvl for mange landmænd.

- Hvis man skal forlænge en ansættelse, kan det tage helt op til tre måneder at blive behandlet. I den periode må de hverken arbejde eller være i Danmark, så de skal sendes hjem, forklarer han og fortsætter.

- Men vi har jo stadig brug for deres arbejdskraft i den periode, så der skal vi reelt ud at ansætte noget andet arbejdskraft. Der er nok nogen, der vælger at sige, at de er ligeglade med det, vurderer Niels Laursen.

Han ønsker sig mere enkle regler, og at sagsbehandlingstiden ved udlændingestyrelsen falder.

- Det vil åbne op for, at udenlandske arbejderes jobskifte kan gøres, uden at de skal hjemsendes, siger han.

Udenlandsk studerende kostede 30.000 kr. i bøde

Andre oplever også, at reglerne er så bøvlede, at de er svære at overholde.

Sonja Bonnichsen, der ejer rengøringsfirmaet Ehlers Totalservice i Esbjerg, fik for to år siden et ubehageligt opkald fra politiet.

- Jeg blev ringet op af en kriminalassistent, der fortalte, at min virksomhed havde begået bedrageri.

I virksomheden havde hun en udenlandsk studerende ansat i to måneder. Men fordi han også havde flere andre job, oversteg hans ugentlige arbejdstid de tilladte 15 timer. Den ene måned havde han arbejdet otte timer for meget og den næste 14 timer for meget.

- Jeg blev meget overrasket og kendte overhovedet ikke noget til de regler, politimanden fortalte mig om, fortæller Sonja Bonnichsen.

På trods af, at Sonja Bonnichsen ikke kendte noget til de andre job, var det hendes firma, der fik en bøde på 30.000 kr. for at fuske.

- Det var nedværdigende, og jeg føler mig snydt. Det er bare en pengemaskine så, siger hun i dag om forløbet og bøden.

Sonja Bonnichsen foreslår, at de systemer, hvor arbejdsgivere automatisk henter oplysninger om medarbejderes skatteforhold, også giver en advarsel, hvis der er særlige forbehold. Sådan er det ikke i dag, og det har fået Sonja Bonnichsen til at være særligt opmærksom.

- Jeg er meget påpasselig, når jeg ansætter udenlandske studerende, understreger hun.

Ekstra påpasselighed og ekstern hjælp

Det er ikke kun små virksomheder, der har fået bøder for at bryde reglerne om udenlandsk arbejdskraft.

Også Danfoss har fået bøder, og de har været årsag til, at virksomheden har besluttet sig for at have en ekstern virksomhed til at klare de sager for sig, for at undgå bøder i fremtiden.

Det siger lønansvarlig i Danfoss, Kent Frederiksen

- Vi har årligt cirka 100 sager af den her slags, som vi skal have styr på. Ved at have et eksternt firma, der hele tiden har styr på lovgivningen og ændringer, er vi sikre på, at der ikke bliver lavet fejl, forklarer han.

En af de største enkelt-bøder blev for fire år siden givet til VUC Syd i Haderslev, fordi uddannelsesinstitutionen i skoleåret 2013 til 2014 havde ansat en russisk lærer, der ikke havde den krævede arbejdstilladelse. Dengang måtte institutionen betale 100.000 kr. for deres overtrædelse.

Efter bøden har uddannelsesinstitutionen lavet deres procedure om, når de ansætter nye medarbejder.

- Vi forsøger blandt andet at sikre os ved, at alle medarbejdere ved ansættelse skal skrive under på, at de ikke tilbageholder information af væsentlig betydning for ansættelsesforholdet. Derudover har vi efter den omtalte sag haft skærpet opmærksomhed på arbejdstilladelser, også i tilfælde, hvor ansøgere forudgående har boet og opholdt sig længere perioder i Danmark, oplyser VUC Syd til DR Syd.

Hvordan arbejder udlændinge ulovligt?

  • DR har fået aktindsigt i politikredsenes bøder til arbejdsgivere for at ansætte udlændinge ulovligt i perioden 2014-2016.

  • Omkring hver fjerde bøde skyldes udenlandske studerende, der typisk har arbejdet mere end tilladt.

  • Omkring hver tolvte bøde var skærpende. Det betyder typisk, at udlændingen har opholdt sig illegalt i Danmark, eller at virksomheden dumper lønnen.

  • Det er især inden for restaurations-, rengørings, hotelbranchen og landbrug, at arbejdsgiverne har fået bøder.