Dansk dressurstjerne fik kæmpebøde for ulovlig arbejdskraft

380.000 kroner måtte Helgstrand Dressage i 2015 betale i bøde for ulovlig arbejdskraft.

Andreas Helgstrand ses her hjemme i Vodskov i Nordjylland. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Andreas Helgstrand er med en OL-bronzemedalje og flere VM-medaljer en af Danmarks største dressurstjerner.

Men alt er ikke blevet gjort efter loven på staldgangene i Nordjylland.

I 2015 fik hans firma, Helgstrand Dressage A/S, nemlig en bøde på 380.000 kroner for at have beskæftiget den amerikanske dressurrytter Jhesika Wells ulovligt.

Det er én af de allerstørste bøder i Danmark for ulovlig udenlandsk arbejdskraft i perioden 2014 til 2016.

Det viser en aktindsigt hos landets politikredse.

Og der er tale om en alvorlig overtrædelse af loven, da der bevidst er blevet handlet imod lovgivning, siger Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Bødens størrelse er et udtryk for, at der er blevet benyttet ulovlig arbejdskraft velvidende, at det var i strid med dansk lovgivning. Bødens størrelse siger også noget om omfanget af den svindel, der er blevet begået. Derfor er der i dette tilfælde brugt en særligt skærpende paragraf, fortæller han.

Dansk Ride Forbund vil have loven overholdt

Hos Dansk Ride Forbund ser de dog ikke med den store bekymring på sagen, da Helgstrand Dressage ikke er optaget som en rideklub i forbundet.

Formanden for forbundet, Ulf Helgstrand, har dog ikke lyst til at udtale sig om sagen, da han er far til Andreas Helgstrand.

Men Dansk Ride Forbunds næstformand, Anne-Mette Binder fortæller, at der er stor fokus på at overholde dansk lovgivning blandt de klubber, der er optaget i forbundet.

- Som udgangspunkt har Dansk Ride Forbund den holdning, at dansk lov altid skal overholdes. Det er også en forudsætning, når vi optager klubber i vores forbund. Men det er vigtigt at slå fast, at Helgstrand Dressage ikke er en klub i vores forbund, siger Anne-Mette Binder, der er næstformand i Dansk Ride Forbund.

- Vi forsøger at undgå den slags ved at have en optagelsesprocedure, der er ganske omfattende. Heri ligger blandt andet, at vores klubkonsulenter besøger de klubber, der vil optages. Konsulenterne fortæller under besøget, hvor vigtigt det er, at dansk lov bliver overholdt. Og der bliver spurgt ind til, hvordan ansættelsesforholdene er på stedet.

Ville Helgstrand Dressage kunne blive optaget i Dansk Ride Forbund med tanke på det lovbrud, der er foregået?

- Det er svært at tage stilling til, da vi ikke tidligere har oplevet en lignende sag.

Dressurbøde er skidt for idrætten

Dansk Ride Forbund er dog kede af, at den store bøde kommer til at sætte dressursporten i et negativt lys.

- Det er selvfølgelig altid uheldigt, når der bliver stillet med skarpt med negative projektører på vores idræt. Også selvom det som udgangspunkt ikke er indenfor et område, hvor vi har mulighed for at gå ind og påvirke og diktere, siger Anne-Mette Binder.

Betyder det, at I vil komme med en opfordring til Helgstrand Dressage om at overholde loven?

- Det er jeg sikker på, at de godt selv ved, de skal. De kender godt vores holdning til det spørgsmål. Om det her er en anledning til at gentage eller tydeliggøre den holdning, det vil jeg lade andre vurdere. Men det er noget, vi må overveje.

Andreas Helgstrand og Jhesika Wells har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Du kan høre mere om ulovlig arbejdskraft i P1 Orientering fredag klokken 16.