Jean finder spansk konges unikke guldmønt i jysk muld: Det er den eneste i verden

800 år gammel enestående guldmønt er fundet på en mark ved Ribe.

På en pløjemark lidt uden for Gørding ved Ribe gjorde Jean Stokholm for to uger siden et helt unikt fund, da han sammen med sin kæreste afsøgte marken med sin metaldetektor.

- Jeg går rundt på marken og får et rimelig godt signal. Der ligger noget, som jeg egentlig tror er et champagnelåg med et mønster i. Men da jeg får den i hånden, viser det sig, at det er en gulddinar, siger han.

Under mulden lå en yderst sjælden og unik spansk guldmønt fra 1180.

- Jeg når ikke at tænke. Da jeg opdager, hvad det er, bliver jeg paf. Jeg rystede, for jeg vidste godt, at det her var exceptionelt, siger Jean Stockholm.

Det bedste fund nogensinde

For finde ud af, hvad det helt præcis var Jean Stockholm havde fundet, lavede han et opslag på Facebook.

Overinspektør på Sydvestjyske Museer Morten Søvsø så opslaget og hjalp med hurtigt at slå fast, at mønten var helt unik.

- Det er indtil videre det bedste detektorfund, vi nogensinde har fået, når man ser på enkeltfund, siger han.

  • På møntens forside ses det kristne kors og i midten står der med arabiske bogstaver: ”Kirkens imam. Den store pave af Rom”, mens skriften langs kanten betyder ”I faderens, sønnens og helligåndens navn. Én Gud alene, de troende og døbte vil blive frelst.” (Foto: © Sydvestjyske Museer, (C) Sydvestjyske Museer)
  • På bagsiden står der i det centrale tekstfelt navnet på udstederen, Alfonso, og langs møntens kant står navnet på det sted mønten er lavet: Toledo. Der er trykt årstallet 1218 og henfører til den safariske kalender, der begynder i 38 f. Kr. Det svarer til 1180 efter vores tidsregning. De mørke områder vidner om, at der har siddet en nål på bagsiden, og den har været brugt som broche. (Foto: © Sydvestjyske Museer, (C) Sydvestjyske Museer)
1 / 2

Mønten er slået af den første kristne spanske konge, Kong Alonso VIII. Ifølge Morten Søvsø er den slået umiddelbart efter et stort religionssammenstød i slutningen af 1100-tallet, hvor den spanske konge besejrede araberne og drev dem ud af Spanien. Indtil da havde Spanien været stærkt præget af arabisk og muslimsk sprog og kultur.

- Der findes kun den ene mønt i verden. Så det er fantastisk, siger han.

Bragt til Danmark med pilgrimme

I 1100-tallet rejste mange pilgrimme til Santiago de Compostela i Spanien, hvor de jordiske rester efter aposlten Jakob menes at ligge. Ifølge Morten Søvsø kan mønten muligvis være kommet til Gørding via pilgrimmene.

- Ribe var en af de store havne, man sejlede til og fra, når man skulle på pilgrimsfærd. Så det kan sagtens være en pilgrim, der har haft den her mønt med hjem som en souvenir, fortæller Morten Søvsø.

Jean Stockholm kan prale af at have fundet noget, som ingen andre i verden har fundet før ham, og det gør ham stolt at være med til at sikre større viden om den danske og spanske kulturarv.

Jean Stockholm har gået på marken uden for Gørding mange gange og har fundet alt fra bronzefragmenter fra jernalderen og tenvægte til vikingemønter og perler. (Foto: © Hanne Høier, (c) DR)

- Det bliver bare mere og mere spændende. Det er jo ’once in af liftetime’. Fra en skala fra et til ti er det her 12, siger Jean Stockholm.

Guldmønten skal nu vurderes af Nationalmuseet for at få slået fast, om det er danefæ. Herefter afgøres det, om finderen skal have en dusør - ligesom mønten kommer ind i Nationalmuseets samling