Arkæologer gør enestående fund: Kan være Jyllands ældste kongegrav

En af Nordeuropas største monumentale skibssætninger er fundet ved Gudenåen.

Her ses en rekonstruering af den store skibssætning, hvor arkæologer mener, en konge kan have begyndt sin rejse til det hinsidiges med et stort ligbål for omkring 1400 år siden. (© Eric Sosa Moesgaard Museum.)

Arkæologer fra Moesgaard Museum har gjort et opsigtsvækkende fund ved Gudenåen. De har nemlig lokaliseret et gravmonument, som vurderes at være et af de største i Nordeuropa, og som kan være Jyllands ældste kongegrav.

Graven er fundet ved Vejerslev i Favrskov Kommune og er formet som et 90 meter langt skib. Arkæologerne vurderer den til at stamme fra omkring den periode af oldtiden, som kaldes yngre germansk jernalder (550-750 e.Kr.), fortæller direktør på Moesgaard Museum Mads Kähler Holst.

- Det er en skibssætning, og en skibssætning er sådan et monument fra århundrederne før Vikingetiden, som har været bygget op over en grav, siger han.

Skibssætninger som dette, arkæologerne nu har fundet, er fortrinsvist kendt fra det sydlige Skandinavien og har været genstand for interesse i århundreder, og forskere har diskuteret, hvad de har været brugt til. Men nu viser fundene fra Moesgaard Museum for første gang med sikkerhed, at de har fungeret som gravmonumenter.

Der er nemlig gjort forskellige bronze- og guldfund. Meget af guldet er smeltet, fordi det har været på ligbål, men noget er heldigvis bevaret, fortæller Mads Kähler Holst.

Delvist smeltede rester af guld- og bronzegenstande. (Foto: © Rógvi N. Johansen, Moesgaard Museum)

- Det ser ud til at være forskellige smykker og måske også noget, der har siddet på dragten med nogle meget fine ornamenter, siger han.

Arkæologerne mener, guldfundene er så usædvanlige, at det kan tyde på, at en konge måske har haft hjemsted i Midtjylland.

- Det er en periode, vi har meget få rige grave fra, så når vi finder noget, som det, vi har gjort her, ved vi, vi er oppe i den øverste del af samfundet, lyder det fra museumsdirektøren.

Museet forsøger nu at få hele anlægget fredet.