Hjernetræning skal hjælpe trætte gymnasieelever

Fitness til hjernen skal hjælpe de unge med at klare stress og dårlig nattesøvn.

Små koordinations- og samarbejdsøvelser skal træne de unges hjerner til at klare hverdagen bedre. (Foto: © Johnny Anthon wichmann, Johnny Anthon Wichmann / BILLEDBYROET)

Mange danske skoleelever føler sig pressede i hverdagen. De slås med koncentrationsproblemer, lavt selvværd og dårlig nattesøvn.

Det vil en række gymnasier forsøge at gøre noget ved, og løsningen hedder hjernefitness. Med en times ugentlig hjernetræning i 12 uger kan man opnå markante forbedringer i forhold til netop koncentration og energiniveau, viser international forskning.

Derfor skal 65 lærere på Tønder Gymnasium i dag på hjernetræningskursus.

- Vi har store forventninger til projektet. Mange af vores elever er pressede af mange bolde i luften, så det er vigtigt at være mentalt fit. Vi håber, det kan give dem mere energi og mod på at gå i gang med ting, siger tovholder og lektor på Tønder Gymnasium, Jens Frørup Madsen.

Projektet går ud på, at eleverne skal have funktionel hjernetræning på skoleskemaet. Øvelserne består for eksempel af boldspil, gymnastik, hovedbrud, regelspil, samarbejde og teambuilding.

Træningen skal skabe mere plads i den kaotiske studiehjerne.

- Det skal give de unge noget ekstra kapacitet, så de får mere ud af undervisningen og stresser mindre over alle de ting, de har gang i, siger Rasmus Jacobsen fra Plus Performance, der står for at undervise lærerne i hjernetræning.

På Vejen Gymnasium er netop stress og pres på eleverne årsag til, at skolen vil afprøve projektet med hjernetræning.

- Eleverne skal præstere rigtig meget på mange fronter. De er påvirkede af sociale medier og er tit lidt flagrende i timerne, fordi de har så mange bolde i luften. Så vi synes, det her projekt er spændende, siger uddannelsesleder Bodil Riber Jensen.

I alt er 18 skoler med i projektet, som hedder "Ung hjerne". Det er et treårigt forskningsprojekt, som følges af Danmarks Evalueringsinstitut og SDU og støttes med knap 10 millioner kroner fra Nordea-fonden. Det er Tietgen Handelsgymnasium, der står bag projektet.