Vinden har lagt sig på kajen i Haderslev. Her er Knud-Erik Hansen og Anne Dolberg i fuld gang med at sætte deres båd i stand, som de ejer sammen med vennen Carsten Lauritsen.
Båden skal kunne modstå en lang rejse, for til efteråret sætter de alle kursen mod Caribien sammen med en gruppe venner. Og de forventer at være afsted i mindst tre år.
- Vi gør det, fordi det har været en drøm, siden vi var meget unge. Det er nok startet med Troels Kløvedal og alle hans bøger og måske endda før. Min farfar havde den oprindelige bog om Nordkaperen, og den slugte jeg allerede inden, jeg begyndte at sejle som 11-årig, fortæller Knud-Erik Hansen.
Flere har drømmen
At trække stikket og sætte sejl er der flere danskere, der gør end for bare tre år siden.
For at tage på langtursejlads i udlandet, skal man have et ejercertifikat gennem Foreningen til Langtursejladsens Fremme.
I 2015 blev der udstedt 56 ejercertifikater, mens der i 2017 blev udstedt 153. Dermed er antallet næsten tredoblet, fortæller formand Kim Bork Mathiesen.
- Vi har haft en meget markant stigning af de ejercertifikater, vi udsteder til danske lystsejlere, der bevæger sig uden for danske farvande og ud på de store have, siger han.
Foreningen oplever også, at deres årlige kursus om at sejle jorden rundt er fuldt booket, selvom det for nyligt er blevet udvidet.
Væk fra rutinerne
Ifølge livstilssekspert, Henrik Byager, trækker flere danskere stikket fra hverdagen for at komme væk fra de daglige rutiner.
- Jeg tror, det er en kombination af at ville se verden og sig selv på en ny måde i en hverdag, hvor man bliver drevet af rutiner, pligter og vaner. Dér bliver det attraktivt at trække stikket og smide sig selv ud på dybt vand, bogstaveligt talt, siger han.
TV-programmer som ’Kurs mod Fjerne Kyster’ har ifølge Henrik Byager også fået danskernes øjne op for, at det ikke er uopnåeligt at rejse jorden rundt.
- Hvis man tilrettelægger sit liv rigtigt, får taget orlov og lejer sit hus eller lejlighed ud, så kan det faktisk godt lade sig gøre. Den kombination af, at man kan se, hvad der sker, hvor fantastisk det er, og at det faktisk også kan lade sig gøre for mig, får den drøm til at blive til virkelighed for flere, siger han.
Kim Bork Mathiesen mener også, at det i dag er Troels Kløvedals børnebørn, der lokker eventyrlystne danskere ud på verdenshavene.
- Vi kalder det faktisk 'Havana-effekten', for der er ingen tvivl om, at det har sat drømme i gang hos mange unge mennesker. De henviser alle sammen til de udsendelser, så det har helt sikkert haft en indvirkning, siger han.
'Bare gør det'
Tilbage på kajen i Haderslev ser Knud-Erik Hansen og Anne Dolberg frem til turen, også selvom de skal forlade bofællesskabet i Haderslev. For 15 år siden sejlede de nemlig ud på en lignende tur.
- Der er da dejligt i Danmark, men der er varmere fronter på andre breddegrade, og det er en fantastisk oplevelse, når man er ude og sejle på den måde, siger Anne Dolberg.
Parret håber også, at andre får modet til at gøre det samme.
- Bare tag afsted og kom i gang. Det er ikke så svært, som man tror, siger de samstemmende.
Ejercertifikat
- •
Et ejercertifikat dokumenterer ejerforholdet til båden og indeholder også en flagtilladelse, så du har ret til at føre det danske yachtflag.
- •
Du skal opfylde en række formelle krav, før du kan få et ejercertifikat fra Foreningen til Langtursejladsens Fremme.
- •
Båden skal være ejet af én eller flere privatpersoner.
- •
Mindst halvdelen af båden skal være ejet af én eller flere danske statsborgere.
- •
Båden skal have dansk hjemhavn og må ikke være registreret i et udenlandsk register.
- •
Båden skal have status som fritidsfartøj og må ikke anvendes til erhverv.
- •
Ejerskabet på båden skal dokumenteres med en slutseddel underskrevet af køber og sælger. Anden dokumentation kan også være nødvendig, for eksempel en udmeldelse af et udenlandsk register, hvis båden er købt i udlandet.
- •
Det er ikke muligt at fravige kravene. Kilde: Foreningen til Langtursejladsens Fremme