De pibler frem mellem fliserne på terrassen og piler rundt på køkkenbordet. Myrerne. På grund af tørken er der ekstra mange af dem i år.
Når regnen udebliver, bliver deres boliger under jorden ikke skyllet væk, fortæller naturvejleder hos Naturstyrelsen Sønderjylland Trine Sørensen.
- Hvis det er en regnfuld sommer, vil vandet løbe ned i gangene og genere dem. Men når det er så tørt, som det er nu, kan de få rigtig gode forhold til at formere sig.
En rundringning, DR Syd har lavet til en række byggemarkeder, viser, at salget af myrebekæmpende remedier og gifte ligger højere end sidste år.
Skadedyrsbekæmpere har travlt
Også hos skadedyrsbekæmperne i Rentokil er telefonerne rødglødende for tiden. Det fortæller virksomhedens tekniske chef Claus Schultz.
- Folk oplever, at myrerne kommer nye steder, og at der er rigtig mange i år. De invaderer husene i et forsøg på at finde søde sager, de kan leve af. Så vi oplever, at det er ret eksplosivt lige nu.
Kaffegrums og kanel er nogle af de husråd, folk bruger i kampen mod myrerne. Men i følge fagekspert hos boligejernes videncenter BOLIUS Tine Sode nytter det kun kortvarigt.
- De virker kun de første timer. De undgår det, fordi lugten er fremmed, men når de finder ud af, at det ikke er farligt, går de bare hen over det, siger hun.
Myreboet skal ødelægges
Tine Sode foreslår i stedet, at man går lidt mere drastisk til værks, hvis man vil af med myrerne.
- Hvis myrerne er udenfor, kan man hælde kogende vand ned i boet. Det dræber nogle af myrerne, men primært dræber det æggene, siger hun.
Indenfor bor myrerne ofte under gulvet, så her er man nødt til at bruge gift, fortæller hun.
- Børn og gift er selvfølgelig problematisk, og myrerne gør ingen skade og søger kun indenfor i en kort periode, så man må også overveje, om man kan leve med, at de er der.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan man se hvilke gifte, der er godkendt til myrebekæmpelse.