Solen brager ned mod os fra en blå himmel, mens vi slikker sol ved stranden og hjemme i haven.
Men der er risiko for hudkræft, hvis man ikke tager sine forholdsregler i solen.
Sådan lyder det fra Peter Dalum, der er projektchef i Trygfonden og Kræftens Bekæmpelses solkampagne.
- Det er vigtigt at beskytte sig mod solen, for UV-strålingen giver kræft. I Danmark har vi 2100 tilfælde af modermærkekræft om året. Det er en dødelig kræftform, hvis man ikke får den behandlet.
- Så er der den almindelig kræft i huden, dem er der cirka 14.000 tilfælde af om året. Så i alt er der omkring 16.000 tilfælde af hudkræft årligt, siger Peter Dalum.
Flere tilfælde af hudkræft
Ifølge Peter Dalum så er der konstateret flere tilfælde af hudkræft siden 70’erne. Og det er solen udenfor, der er årsag til langt de fleste tilfælde af hudkræft, siger han.
- Siden 70’erne taler vi om mere end en tredobling af tilfælde med hudkræft. Det i høj grad på grund af for meget sol. Det er jo er primært UV-strålingen, der gør, at vi får kræft i huden.
Men du kan reducere risikoen for hudkræft ved at tage dine forholdsregler.
Herunder er samlet tre gode råd, der beskytter dig mod solens stråler.
1. Søg skyggen
Få noget skygge, der hvor solen er allerstærkest, det vil sige mellem klokken 12 og klokken 15.
- Især midt på dagen hvor UV-indekset er stærkest, der skal du virkelig tænke over solbeskyttelse, når du er udenfor, siger Peter Dalum.
- Sydpå holder de siesta og opholder sig ikke ude i solen midt på dagen. Det kunne vi godt tage ved lære af.
2. Solhat eller tøj
Solhat og let tøj i sommerheden er noget af den bedste beskyttelse mod solen. Løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld beskytter bedst. Tag eventuelt også en t-shirt på, når du bader. Så kan du være længere i vandet og ved stranden uden risiko for solskoldninger.
- Sidder du med ryggen til solen og eksempelvis læser, så ta’ lige en bluse over skulder og nakke, så du bliver godt beskyttet mod solen, lyder det fra Peter Dalum.
3. Brug rigeligt af solcreme
Når det handler om solcreme, er der flere gode råd, du kan følge.
Et af rådene fra Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse er, at du skal bruge faktor 15 i Danmark og faktor 30 i lande tættere på ækvator. Og så skal der bruges solcreme i rigelige mængder.
- Langt de fleste bruger for lidt solcreme. Faktisk er der tale om alt for lidt solcreme, der bruges. Man skal have et ret tykt lag på, før man har en effektiv beskyttelse. Den allerbedste måde at gøre det på er at smøre sig ind to gange. Så får man dels et tykkere lag på, og man undgår ’helligdage’, altså områder hvor man ikke får smurt sig ind, siger Peter Dalum.
- Tommelfingerregelen er, at man skal bruge en håndfuld solcreme til en hel krop. Så man kan sige 'en krop - 'en håndfuld, lyder det fra Peter Dalum.