Det er og bliver myndighedernes ansvar, at borgernes sager er behandlet korrekt.
Sådan siger lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet Kent Kristensen i sagen om den omstridte psykiater Piet Casier.
Psykiateren Piet Casier har flere gange modtaget kritik af myndighederne, og han blev for nylig dømt for at have fejldiagnosticeret en kvinde i Norddjurs Kommune.
Myndighedernes ansvar
I modsætning til flere kommuner vil Arbejdsskadestyrelsen ikke af egen drift gennemgå de 227 arbejdsskadesager, hvor den dømte psykiater har lavet speciallægeeerklæringer.
Lektor Kent Kristensen siger, at det er myndighedernes ansvar, at sagerne er blevet behandlet ordentligt.
- Som udgangspunkt er det myndighedernes ansvar at sikre, at sagerne er afgjort på et sagligt og på et korrekt grundlag, forklarer Kent Kristensen.
Ingen faste regler
Kent Kristensen understreger dog, at der ikke er faste regler for, hvornår myndighederne har pligt til at tage sager op af egen drift.
- Udgangspunktet er, at der er ikke nogen faste regler for, hvornår man har et ansvar for, hvornår man går ind og tager de her sager op, fortæller Kent Kristensen.
Forskel på kommune og Arbejdsskadestyrelsen
Men Kent Kristensen siger også, at det er væsentligt at sondre mellem de sager, der er i for eksempel Esbjerg Kommune og i Arbejdsskadestyrelsen.
- I Esbjerg Kommune har psykiateren Piet Casier givet diagnosen sygdomsefterligning i mere end hver tredje sag. Det er et overordentligt stort antal, og i den situation der vil kommunen have et ansvar for af egen drift at skaffe sig et overblik over deres egen praksis og konkret tage stilling til, om der er sager, der skal genoptages, fortæller Kent Kristensen og uddyber:
- I Arbejdsskadestyrelsen er der tale om færre sager, og der er tale om sager, hvor der indgår langt flere lægelige oplysninger, så den ene erklæring ikke bliver udslagsgivende, som det var tilfældet i sagen med Norddjurs Kommune, slutter Kent Kristensen.