Tidligere patient om skræk-oplevelse hos dømt psykiater: Han spurgte, om jeg havde onaneret som otte-årig

Patient til dømt psykiater, siger, at det var en voldsom oplevelse at være patient hos ham.

Marianne Bjerg var patient hos Piet Casier i 2011, og det var en voldsom oplevelse for hende. (Foto: © Jane Gisselmann)

32 danske kommuner har brugt den omstridte psykiater Piet Casier. En psykiater, der flere gange har modtaget kritik af sit arbejde og for nylig blev dømt for at have fejldiagnosticeret en kvinde i Norddjurs Kommune.

En dom, der ifølge Fagbladet 3F betød, at kvinden blev fastholdt på kontanthjælp. Dommen har blandt andet betydet, at Esbjerg Kommune, der er den kommune i landet, der flest gange har brugt psykiateren, nu genoptager 124 borgeres sager for at se, om kommunen har handlet rigtigt.

Han skabte en dårlig stemning

En af dem, der har været Piet Casiers patient, er Marianne Bjerg fra Viborg.

I 2007 begyndte hun at modtage sygedagpenge, efter at hun var blevet overfaldet på sit arbejde i psykiatrien. I maj 2011 stiftede hun så bekendtskab med Piet Casier.

Forinden havde hun været i et meget langt sygedagpengeforløb, hvor hun var blevet udredt utallige gange og havde fået 19 erklæringer på, at hun led af PTSD (posttraumatisk stresslidelse).

- Jeg endte så hos Piet Casier. Og det var en meget meget voldsom oplevelse. Jeg mødte en psykiater, som kom for sent. Han blæste ind på kontoret, vred hænder og smed sit overtøj på gulvet. Han skulle pudse næse, men tabte så lommetørklædet. Han skabte en dårlig stemning fra starten af, fortæller Marianne Bjerg.

Har dine forældre haft sex?

Men det var kun begyndelsen, det blev meget værre så samtalen skred frem.

- Jeg blev præsenteret for et spørgeskema, men spørgsmålene kom lynhurtigt efter hinanden. De kom nærmest som geværsalver uden mulighed for at tænke eller trække vejret, siger Marianne Bjerg og fortsætter:

- Det var dybt ubehagelige spørgsmål blandt andet, om jeg havde masturberet som otte-årig. Om jeg havde hørt mine forældre have sex. Det var også meget ledende spørgsmål, såsom at jeg måtte da være den bedste til et eller andet i verden. At jeg måtte være så god til et eller andet, så der var ingen, der var bedre end mig i hele verden. Han blev ved med at presse på for at få et bestemt svar, beretter Marianne Bjerg.

Måtte ikke tage en pause

På et tidspunkt bliver det for meget for Marianne Bjerg, at hun bad så om en pause i samtalen.

- Jeg fik det rigtig dårligt, og jeg var nærmest ved at gå i panik, så jeg bad om en pause. Men det blev afvist. Jeg ville også gerne have en kopi af den erklæring, som han havde lavet om mig, men det blev også afvist, forklarer hun.

Efter en måned kom diagnosen så fra Piet Casier med posten.

- Det var helt grotesk, det der stod. Han havde skrevet, at jeg var personlighedsforstyrret, og at jeg var narcissist. Jeg var også paranoid, og han skrev videre, at jeg fastholdt mig selv i sygerollen. Han skrev også, at jeg ikke var interesseret i at blive rask, og at jeg var fuld af løgn. Og så konkluderede han, at jeg havde en dårlig udsigt til at blive rask, fortæller Marianne Bjerg.

Økonomiske konsekvenser

Den konklusion fik alvorlige konsekvenser for Marianne Bjerg.

- Økonomisk fik det nogle alvorlige konsekvenser for mig, da kommunens konsulent suspenderede samtlige 19 erklæringer, jeg havde på PTSD. Og når dommen var, at jeg var personlighedsforstyrret og så opmærksomhedskrævende, så var der ingen grund til at arbejdsprøve mig, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg skulle bare raskmeldes og ud at arbejde, mente kommunen. Det betød, at min sygedagpengesag var slut. I og med at jeg ikke var arbejdsprøvet, så tabte jeg min arbejdsskadesag. Så alt, hvad der hed erstatning, var ingen mulighed, da jeg ikke var arbejdsprøvet. Så der var ikke dokumentation for et erhvervsevnetab, fortæller hun.

Marianne Bjerg blev så træt af systemet, at hun tog sagen i egen hånd og søgte ind på universitetet i Aarhus. Her blev hun optaget og gik i gang med at studere på SU. På den måde kunne hun leve af SU og få fred fra systemet, siger hun. Samtidig med dette hjalp en terapeut Marianne Bjerg på fode igen.

Patientombuddet gav medhold

Marianne Bjerg klagede til Patientombuddet i 2012, og her fik hun medhold.

- Vurderingen var her, at det ikke var mig, der var fuld af løgn. Det var ikke mig, der var noget galt med. Men min arbejdsskadesag er afgjort og kan ikke genoptages, slutter Marianne Bjerg.

DR Syd er i besiddelse af Marianne Bjergs sag fra Patientombuddet.

DR Syd har forsøgt at få en kommentar fra Piet Casier, men det er ikke lykkedes.