Tyskland er vores nærmeste nabo og største handelspartner, men vi har svært ved at tale sammen.
Det viser sig både på ungdomsuddannelserne, hvor færre har valgt tysk igennem de seneste år, ifølge tal fra Undervisningsministeriet. Det kan også mærkes i erhvervslivet, hvor det bliver sværere at finde medarbejdere med gode tyskkundskaber.
Det er et problem for de mange virksomheder i Danmark, der handler med tyske virksomheder. Alene i Syd- og Sønderjylland har over 1000 virksomheder tyske handelspartnere.
Én af dem er Agramkow i Sønderborg. Deres store tyske kunder er vant til at kommunikere på tysk, og det er også én af grundene til, at de handler hos Agramkow, fortæller salgschef, Lars Peter Christensen.
- Det bliver sværere og sværere at finde folk, der kan tale tysk. De seneste, vi har ansat, har vi været nødt til at sende på tyskkursus for at højne deres tyskkundskaber, siger han.
Det er meget problematisk, mener Dansk Industri.
Underdirektør, Charlotte Rønhof, fortæller, at det betyder rigtig meget for relationen mellem de danske og tyske virksomheder, at danske virksomheder kan tysk.
- Undersøgelser påpeger, at potentialet for at handle med Tyskland er endnu større, end det vi allerede gør. Vi har godt fat i det nordlige Tyskland, men der er et kæmpe potentiale i det sydlige Tyskland med et meget købestærkt publikum. Men det kræver altså, at vi bliver bedre til tysk, siger Charlotte Rønhof.
Gør udebane til hjemmebane
Danskernes sproglige fokus ligger for tungt på engelsk, hvis man spørger prorektor på Københavns Universitet og tysklandskender Lykke Friis.
- Lige nu fokuseres der i skolerne og samfundet for meget på at kunne tale engelsk. Det er lidt på samme måde, som hvis man på børsen sætter alle sine penge på én aktie. Det gør man jo ikke. Hvis vi kan tale tysk, kan vi gøre udebane til hjemmebane, siger hun.
Hun lægger vægt på, at Tyskland trods alt er vores største handelspartner, og når det kommer til det europæiske samarbejde, er det også dem, der svinger taktstokken.
- Selvfølgelig kan tyskerne også tale engelsk, og det er ikke forbudt at tale engelsk med dem. Men forholdet mellem os bliver bare meget bedre, hvis vi kan tale samme sprog. Det er noget tyskerne sætter meget stor pris på, siger hun.
Ansætte flere tyskere
Hos Agramkow i Sønderborg nikker de genkendende til den udlægning, og salgschef Lars Peter Christensen kan godt være betænkelig ved udviklingen.
- Hvis der bliver ved med at være færre, der kan tale tysk, tror jeg, det bliver et problem for virksomheden i fremtiden. For at kompensere kan konsekvensen af udviklingen sagtens blive, at vi går efter at ansætte flere tyskere i stedet for, siger han.
17 procent af den danske eksport går til Tyskland. Det svarer til cirka 100 milliarder kroner om året.