Nein danke: Færre elever vælger tysk i gymnasiet

Færre elever på de gymnasiale uddannelser foretrækker tysk, når de skal vælge sprog til skoleskemaet.

Færre vælger tysk i gymnasiet end tidligere. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Tysk bliver i højere grad valgt fra, når elever på gymnasiale uddannelser skal vælge sprog til skemaet. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

I 2010 havde 46,6 procent af studenterne valgt tysk fortsættersprog. I 2015 var det 42,7 procent. Og i 2013 var der ingen gymnasieelever, der havde valgt tysk som begyndersprog.

- Kendskabet til tysk er generelt gået tilbage i den unge generation. Der er færre, der vælger tysk i gymnasiet, end der var tidligere. Det gør, at de unge ikke kan bruge tysk, som de kunne før, når de kommer på en videregående uddannelse, siger forsker i uddannelses- og forskningspolitik med fokus på tysk Jens Erik Mogensen fra Københavns Universitet.

Ekspert: Der er et problem

For eksempel møder de unge udfordringer på universitetet, når de skal beskæftige sig med tysk forskningslitteratur. Og studerende på handelshøjskolen vil have sværere ved at handle med tyskere end tidligere, mener Jens Erik Mogensen.

- Der er et problem. For det første er Tyskland Danmarks største handelspartner, og når man skal handle med tyskere, specielt sælge noget, er det vigtigt, at man kan sproget. For det andet er tysk og dansk kultur gennem historien vævet så tæt sammen, at det er nødvendigt at kunne tysk, hvis man vil kende sin historie som dansker.

Løsningen ligger i folkeskolen

Ifølge Jens Erik Mogensen er der flere årsager til det tyske sprogs dalende popularitet blandt eleverne.

- Der ligger et problem i gymnasiernes studieretninger, hvor tysk ikke længere indgår med samme vægt som i det gamle gymnasium. Det er også sværere at få et højt gennemsnit i tysk. Desuden er tysk identificeret med grammatikindlæring og har en tendens til at være upopulært. Og så er der forbehold i forældregenerationen overfor Tyskland og det tyske, siger han.

Jens Erik Mogensen mener, at løsningen er give folkeskoleelever flere succesoplevelser med det tyske sprog og på den måde gøre overgangen til gymnasiet bedre.

Tyskland er Danmarks største handelspartner og med sine over 80 millioner indbyggere det største land i Europa.