BIOS melder tyske ambulancereddere klar fra dag ét

Tyske reddere er et skridt tættere på ambulancekørsel i Region Syddanmark.

BIOS har indtil videre rekrutteret 70 tyske reddere. (Foto: © DR Bornholm, DR Bornholm)

Når ambulanceselskabet Bios overtager ambulancedriften i Region Syddanmark den 1. september, så er selskabets nyansatte, tyske reddere klar.

Sådan lyder det fra Bios, der indtil videre har rekrutteret 70 tyske reddere. De første tyskere afsluttede deres danskkursus i fredags, og de mangler nu at gennemgå en test, der sikrer, at de er klar til at betjene patienterne.

Kim Hansen, der er ambulancechef hos BIOS i Sønderjylland, forventer derfor, at tyskerne bliver klar til start fra dag ét.

- Selve den test, de skal igennem, tager ikke andet end et par dage. Det er der ikke det store hokuspokus i, siger han.

Flere tyskere i fremtiden

Det hollandske ambulanceselskab besluttede at rekruttere tyskere for at nå op på de 550 reddere, som selskabet og Region Syddanmark anser som det ideelle for at kunne varetage driften. Bios meldte i starten af august ud, at de indtil videre har ansat 331 reddere.

Kim Hansen tror, at det i fremtiden vil være naturligt, at der løbende bliver hentet endnu flere tyske reddere ind.

- Der skal både være danskere og tyskere, og vi skal selvfølgelig sikre os, at vi hele tiden har en fødekæde, hvis danskerne vælger at gå på pension. Hvis der ikke bliver uddannet nok i Danmark, skal vi se på, hvem der så kan hjælpe os, siger han.

Region: Det skal ikke være forhastet

Det er en positiv melding, at de tyske reddere snart er klar til at køre ambulance, lyder det fra Venstres Thyge Nielsen, der er formand for Det Præhospitale Udvalg i Region Syddanmark. Men forberedelsen af redderne må ikke være forhastet.

- Man skal heller ikke jage dem igennem. Hvis de skal have en måned mere, så skal de have det. Men det er godt nyt, for det er dem, der skal være med til at konsolidere vagtplanen, siger han.

Han mener, det er glædeligt, at Bios henter helt andre reddere ind, når der generelt er reddermangel blandt operatører i branchen.

Efterlyser uvildig instans

De tyske reddere har modtaget danskundervisning i omkring fem uger. Det er Bios selv, der som arbejdsgiver har ansvaret for at vurdere, om de tyske redderes sprogfærdigheder er gode nok til at køre ambulance.

Det kan være problematisk, mener regionsrådsmedlem for SF, Karsten Hønge.

- Jeg kan godt være bekymret om, hvorvidt man ikke har brug for en uvildig instans, der kan kigge på sprogkundskaberne. Firmaet er hårdt presset på mandskabssiden, og jeg kan godt være bange for, om de har et tilstrækkeligt højt ambitionsniveau, siger han.

Fra den 1. september starter yderligere 21 tyske reddere på danskkursus.