To år efter flygtningekrisen: Store udfordringer i de tyske delstater

I Slesvig-Holsten mangler der boliger, og der er lang ventetid på at komme på sprogkursus.

Frivillige mødte op på stationen i Flensborg under flygtningekrisen i 2015. Her delte de blandt andet tøj, mad og drikke ud. (Foto: © Hanne Høier- DR Syd)

- Wir shaffen das.

Sådan lød de tre kendte ord fra Tysklands kansler Angela Merkel, da hun for to år siden åbnede de tyske grænser.

Oversat til dansk betyder det:

- Vi skal nok klare det.

Tyskland ville tage sin tørn i den kæmpe flygtningekrise, som på det tidspunkt skabte overskrifter i det meste af Europa.

Men de mange flygtninge har givet store udfordringer i de tyske delstater - blandt andet i Slesvig-Holsten lige syd for grænsen.

Der er i dag over 2000 flygtninge i Flensborg, og 400 af dem stadig bor på byens to asylcentre. Der er også op til et års ventetid, før flygtningene kan komme på sprogkursus.

Det er for lang tid, mener Simone Lange, overborgmester i Flensborg:

- Vi mangler boliger og lejligheder, og vi har brug for flere sprog- og integrationskurser, så de i første omgang kan lære sproget og vores kultur bedre at kende, siger hun.

Simone Lange er overborgmester i Flensborg, hvor man har en stor opgave i at håndtere de flygtninge, der kom til i 2015. (Foto: © Per Smith Vinther, DR)

Ifølge overborgmesteren er Flensborg afhængig af økonomisk hjælp fra delstaten Slesvig Holsten og fra den tyske stat for at kunne løfte opgaven med at integrere de mange flygtninge.

Hun mener, at det er statens opgave at hjælpe Flensborg. Derfor er hun spændt på udfaldet af forbundsdagsvalget d. 24. september.

- Det koster ufattelig mange penge at integrere flygtninge, men det lønner sig. Vi vil gerne gøre det, men vi mener samtidig, at det er afgørende, at den nye regering bliver ved med at hjælpe os - gerne endnu mere, end de gør i dag, siger hun.

Da Angela Merkel åbnede de tyske grænser, kom der omkring 80.000 flygtninge til banegården i Flensborg på fire måneder.

Det var en enorm mængde af mennesker, og de frivillige borgere i Flensborg er også en stor årsag til, at byen kom helskindet igennem det, siger Simone Lange:

- Uden de frivillige kunne vi ikke have klaret det. Vi har rigtig mange, der frivilligt hjælper flygtningene med at blive integreret, siger hun.

Én af de frivillige, der var med til at tage imod de mange flygtninge på banegården i Flensborg, var Katrine Hoop fra det danske mindretal.

- Det var meget forløsende at kunne gøre noget i stedet for bare at se på en skærm, at der var mennesker, der havde det svært. Vi tilbød dem noget venlighed, og forhåbentligt har de fået en følelse af, at de ikke var helt alene i deres nød, siger hun.

Katrine Hoop bryder sig ikke om, at flygtningespørgsmålet fylder så meget, som det gør i den tyske valgkamp til Forbundsdagen søndag d. 24. september.

- Det er ikke en konstruktiv debat, der handler om, hvordan vi håndterer globaliseringen på en god måde. Det handler meget om, hvordan vi kan skærme os af. Det er en dagsorden, der sættes ud fra frygt og angst, mener hun.

Ifølge den tyske regering kom 1,1 mio. asylansøgere til Tyskland i 2015.