70 km vildsvinehegn er vedtaget: 'Blöd' mener tyskere

Vildsvinehegnet langs den tyske grænse er nu stemt igennem i folketingssalen.

Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har netop vedtaget, at der skal laves et vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse. Hegnet skal hjælpe i kampen for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark og dermed beskytte dansk svineeksport. Arkivfoto. (Foto: Morten Juhl/Scanpix 2006) (Foto: © MORTEN JUHL, Scanpix)

Et 1,5 meter højt og 70 kilometer langt hegn skal sættes op langs den dansk-tyske grænse for at holde vildsvin ude af Danmark, og dermed mindske risikoen for svinepest.

Det har et flertal på Christiansborg i dag bestemt.

I måneder har debatten om det cirka 80 millioner kroner dyre hegn ulmet herhjemme, hvor jægere, landmænd, sønderjyder og politikere er helt uenige om, hvorvidt hegnet er en god idé eller ej.

Vildsvinehegnet skal mere eller mindre følge den dansk-tyske grænse. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)

Stor skepsis i Tyskland

I Tyskland er danskernes snak om et hegn langs grænsen ikke gået ubemærket hen. Også der er det et af de helt varme emner.

Det fortæller journalist Jörg Jacobsen, der er leder af det tyske medie NDR's regionale radio- og tv-station i Heide.

- De fleste politikere og eksperter er skeptiske overfor om hegnet virker. Det er kun Højrepartiet AfD, der synes det er en god ide, siger han.

Han fortæller, at de fleste tyskere mener, at hegnet er latterlig, eller 'blöd' på tysk, og at det udelukkende er et politisk signal, fordi svinepesten kan sprede sig på andre måder.

Ødelægger samarbejdet i grænselandet

De danske politikere får heller ikke meget opbakning fra kollegaerne i mindretalspartiet SSV. Formand Flemming Meyer, mener at et hegn langs grænsen sender et destruktivt signal.

- Fremtiden her i vores region er afhængig af, at vi kan få et velfungerende grænseoverskridende samarbejde op at stå. Det bliver vanskeliggjort, hvis man hele tiden skaber nye barrierer. Og sådan et hegn siger bare ”os og jer”.

Men blandt de nordtyske landmænd er der modsat en stor forståelse for, at et hegn, der beskytter mod svinepest, er nødvendigt.

Det fortæller Dirk Hansen, landbrugskonsulent i Fælleslandboforeningen for Sydslesvig.

Faktisk mener han, at den tyske regering burde overveje at lave et lignende hegn på grænsen til Polen, som har tilfælde af den smitsomme svinepest:

- Den tysk-polske grænse er jo meget længere, men for at forhindre, at svinepest kommer ind i Tyskland, skal man overveje, om det kunne være en fornuftig løsning, siger han.

Uanset holdningerne i Tyskland, så bliver vildsvinhegnet sat op i 2019. Det bliver knap 70 kilometer langt og halvanden meter højt.