Udlændingestyrelsens flytning kan ryge i vasken

Politikerne i Næstved har god grund til at være bekymrede over, at flytning af Udlændingestyrelsen er udsat.

Flytteplaner er før blevet ændret. For eksempel blev planen om at bygge et nyt Rigsarkiv i Odense skrinlagt, fordi der var voldsom modstand imod den, forklarer ekspert i politik og offentlig forvaltning. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det er en helt reel bekymring, når politikerne i Næstved frygter, at Udlændingestyrelsen ikke kommer til byen med sine 360 arbejdspladser. Udflytningen er, som den eneste, blevet udsat, så den først flytter til Næstved i 2018 i stedet for som planlagt i 2017. Det skaber usikkerhed lokalt.

Det er med god grund, hvis man spørger Jørgen Grønnegaard Christensen, der er ekspert i politik og offentlig forvaltning og professor emiritus ved Aarhus Universitet.

- Det er en type beslutning, der er nem at omgøre, så længe der ikke er taget nogle praktiske skridt, forklarer han.

Og mange ting kan ændre billedet, tilføjer professoren.

- For det første vil det koste penge, og beslutningen kan blive klemt i en snæver forhandlingssituation omkring Finansloven. For det andet, kan der ske politiske ting, som gør, at flertalsforholdene er anderledes, siger han.

- Og så er der en masse praktiske usikkerheder omkring tilvejebringelse af lokaler og at få organisationen på plads. Er det ikke sket, hænger beslutningen i en tynd tråd.

Det er sket før, at udflytningsplaner er blevet forpurret, fortæller professoren.

- For eksempel da Regeringen ville flytte Dansk Institut for Internationale Studier fra København til Aarhus. I forsommeren skabte det uro, og den beslutning måtte regeringen trække tilbage, fordi der ikke var flertal i Folketinget.

Planer om at bygge et nyt Rigsarkiv i Odense blev også skrinlagt, fordi der var voldsom modstand imod dem.