(Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)

Skyldig! Rollespil skal inspirere unge til at melde sig som lægdommere

Unge på VUC i Ringsted skulle agere anklager, vidner og nævninge i et nyt tiltag, som skal lokke unge til at blive lægdommere.

Der er for få under 30 år, der melder sig, når kommunerne i disse uger forsøger at skaffe borgere, der vil være nævninge og domsmænd.

Nu har Ringsted Kommune taget alternative metoder i brug, når de skal lokke unge kræfter til at deltage i retssamfundet.

Derfor skulle tre unge i går undervise studerende via rollespil på ZBC og VUC i Ringsted i, hvad det vil sige at være lægdommer.

Og får de studerende i Ringsted lyst til at blive lægdommere, kan de næsten være sikre på en plads, lover Ole Hvidesten, der er formand for Grundlisteudvalget i Ringsted:

- For at det her ikke bare skal være et slag i luften, så har vi i Grundlisteudvalget vedtaget at reservere et antal pladser, der på forhånd skal gå til de unge, som forhåbentligt melder sig.

Der er cirka 10.000 lægdommere i Danmark, som sidder i en periode på fire år. De, der bliver udvalgt her i foråret, skal starte som lægdommere i 2020.

  • - Vi mener, at det er vigtigt, at de unge får denne her oplevelse, fordi vi ønsker at give dem et indblik i, hvordan et retssystem og en retssag fungerer, og hvad man gør som lægdommer, lyder det fra arrangøren Simone Nygaard Madsen. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    1 / 8
  • Eleverne fik uddelt forskellige rollespilskort alt efter, om de skulle være anklager, vidner eller lægdommer. Blandt andet skulle nogle af eleverne læse et anklageskrift højt for klassen. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    2 / 8
  • Ringsted Kommune er den første kommune, der har sagt ja til at bruge retssagsrollespillet som en alternativ mulighed for at motivere unge borgere til at melde sig som lægdommere. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    3 / 8
  • Dommerrekvisitter var også til stede i klasselokalet for at gøre rollespillet mere autentisk. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    4 / 8
  • Både domstolene og justitsministeriet ønsker, at lægdommerstolene er repræsentative. Derfor er det vigtigt både at have unge og ældre med, fortæller Simone Nygaard Madsen, som mener, at de unge har en anden viden og forståelse for ting, som domstolene kan bruge. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    5 / 8
  • - Jeg havde regnet med, at det ville være folkeskoleagtigt. Men man får virkelig et indblik i, hvordan det ville være, hvis man selv var lægdommer, fortæller Michelle Bach, der selv skulle spille rollen som lægdommer i retssagsspillet. Og det var ikke en let opgave at vurdere, om den anklagede var skyldig, mener hun. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    6 / 8
  • - Det, der overraskede mig mest, var, hvor meget lægdommerne havde at sige i retssagen, og hvor meget deres stemme betød, i forhold til hvordan min dom kom til at se ud, fortæller 23-årige Tino Larsen, der i dag sad på anklagebænken i rollespillet for at have slået en person til en fest. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    7 / 8
  • Den gennemsnitlige lægdommer er midt i 40'erne. Derfor mener Grundlisteudvalget i Ringsted, at det er vigtigt at få engageret unge til at melde sig som lægdommere, hvis lægdommerne skal være repræsentative for det danske samfund. (Foto: © Thor Malthe Andersen, DR Sjælland)
    8 / 8