Sønder Bjert, Ødis og Stepping. Landsbyer som de færreste uden for Kolding Kommune næppe nogensinde har besøgt eller hørt om.
Men byggegrunde i de mindre bysamfund er blevet en eftertragtet vare, særligt når der er en stor by som Kolding i nærheden.
Kommunen regner med at bruge 48 millioner kroner på at gøre marker klar til byggeri i år. Det svarer til næsten en firedobling af budgettet på området i forhold til, hvad årsbudgettet havde lagt op til.
Samtidig går den budgetterede salgsindtægt fra 28 millioner til 63 millioner.
Hele kommunen skal med
- Vi lægger meget vægt på, at vi får hele kommunen med, og ikke kun Kolding som by. Vi styrker landsbyerne og centerbyerne i Kolding Kommune. Jeg tror på, at vi ved at bakke op om landsbyerne kan skabe et endnu større fællesskab i dem, siger næstformanden for Koldings Kommunes Teknik- og Klimaudvalg, Hans Holmer (SF).
Mange af de nye kvarterer bliver planlagt i mindre byer, og det glæder Koldings borgmester.
- Udviklingen kører rigtigt godt lige nu, og derfor er der også folk, som vil købe en byggegrund der, hvor det ellers har stået stille, siger borgmester Jørn Pedersen (V).
Tendensen med, at der er ved at komme mere gang i de mindre byer, bliver bekræftet af formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
- Der er en interesse for at blive en del af landsby-kulturen og rykke væk fra de største byer, siger Steffen Damsgaard.
Men selvom folk flytter væk fra de større byer, så spiller de store byer stadig en væsentlig rolle, når rammen for familielivet skal vælges.
- Udviklingen går stærkest langs det østjyske bybånd og i Trekantområdet. Folk vil måske ikke vil bo i selve byen, men vil stadig gerne drage nytte og fordel af arbejdspladser og de tilbud, der er i byen, siger Steffen Damsgaard.
Han nævner Tønder som en kommune, hvor væksten har svært ved at bide sig fast.
- Man ser ikke den samme vækst i landsbyernes udvikling, selv om man også der kan se en positiv tendens, siger han.
Det spreder sig fra hovedstaden
Tendensen med, at flere vælger at slå sig ned i oplandet til byerne, er noget, Koldings borgmester kan bekræfte. Han er udover at være borgmester i Kolding også formand for Kommunernes Landsforenings tekniske udvalg.
- Der kom gang i hjulene igen i København for seks år siden. Først spreder det sig til de store byer, og for tre år siden begyndte vi at mærke det i Kolding og andre større provinsbyer. Nu er Tønder på vej, det er jeg helt sikker på, siger Jørn Pedersen.