Mange drømmer om at sige 9-til-16-jobbet op, få verdens bedste idé og så blive direktør i eget firma. Men selvom iværksætterdrømmen er stor, kan der være langt fra idé til millioner på bankbogen.
Ifølge Søren Berg Jørgensen, der er projektleder i Vækstfabrikkerne og har skrevet en bog om iværksætteri, så er første skridt mod milliardvirksomheden at finde ud af, om der overhoved er nogen, der gider købe produktet.
- Som det første skal du ud for at snakke med potentielle kunder. Hvis du for eksempel har et produkt, der kan sælges i butikker, så skal du ud og snakke med butikker, så du får nogle distributionskanaler, siger han.
Trin to handler om penge
Hvis det viser sig, at der rent faktisk er et produkt, som nogen har brug for, så handler det om penge.
Det kræver nemlig kapital at starte sin egen virksomhed, og det kan skaffes på flere måder, fortæller Søren Berg Jørgensen.
- Hvis du har en opsparing, så kan du bruge den. Ellers kan du være nødt til at prøve at låne penge af familie eller venner, for det kan være svært at låne penge i banken. Måske kan du også finde investorer, som er klar til at tage en risiko med dig, siger han.
Det handler også om held
Når pengene så er på plads, og det store iværksættereventyr er klar til at blive sat i søen, så handler det også om held. For det kan være meget tilfældigt, om et produkt bliver et hit, fortæller Søren Berg Jørgensen:
- Det er også et spørgsmål om timing og held. Det handler om at præsentere det rigtige produkt på det rigtige tidspunkt. Det kan være, at dit produkt er et hit lige nu, det kan også være, at det havde været et hit for to år siden, og det kan man ikke altid time sig til, siger han.
Selvom man endnu ikke har fundet på millionidéen, så kan der være håb endnu. Ifølge Søren Berg Jørgensen kan alle nemlig blive iværksættere, selvom nogle vil være bedre end andre.