Overlægerådet ved Sjællands Universitetshospital i Køge kritiserer nu kraftigt Sundhedsplatformen, som de mener bringer patienternes sikkerhed i fare.
Det skriver Politiken.
Problemerne med Sundhedsplatformen startede allerede hos Region Hovedstaden, hvor flere overlæger advarede om problemer med Det Fælles Medicinkort, som giver sundhedspersonalet adgang til patienternes medicin og vaccinationer.
Det samme problem er nu også opstået i Region Sjælland.
IT-systemet betyder, at patienterne kan risikere at få den forkerte medicin eller få de forkerte doser.
Ifølge Dan Brun Petersen, som er medlem af Overlægerådet og overlæge ved Sjællands Universitetshospital i Køge, oplever lægerne stadig problemer, de aldrig er stødt på tidligere.
- Vi oplever gentagende fejl med særligt medicinering. Vi har læger, der har arbejdet med systemet længe, men stadig oplever fejl, de ikke har set før og ikke vidste, man kunne lave, siger han.
Men problemerne med IT-systemet var ikke noget, som regionen før indførelsen af Sundhedsplatformen anerkendte.
Det handlede om træning, mente koncerndirektør for sundhedsområdet i Region Sjælland, Lars Onsberg Henriksen.
- Jeg kan helt afvise, at der er problemer med teknikken. Det elektroniske Fælles Medicinkort spiller fint sammen med Sundhedsplatformen. Men det kan være et problem, hvis lægerne ikke bruger systemet korrekt fra starten, sagde han i november til DR.
Det her skal løses nu
Problemet med medicineringen kan ikke vente med at blive løst, lyder det fra Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen.
- Det her skal løses. Vi kan ikke have, at patienternes medicinering ikke er sikker, og at vi ikke kan stole på det.
- Det holder ikke, at vi hele tiden skal lave sekundaløsninger, når vi har et system, der ikke fungerer, siger hun.
Det er Dan Brun Petersen, medlem af Overlægerådet, helt enig i. Han mener, der skal ændres på systemet.
- Man skal fokusere på at løse problemet. Og det skal være hurtigt. Der er nogle grundlæggende ting, der skal laves om i programmet. Derfor vil vi have en konkret tidsplan for, hvornår det bliver lavet, siger han.
Koncerndirektør Lars Onsberg Henriksen siger i dag til Politiken, at lægerne har ret i deres kritik. Han har derfor indkaldt folk fra selskabet Epic, som står bag Sundhedsplatformen, til at komme og løse problemerne.
Kendte til problemer i forvejen
Problemerne overrasker ikke Tina Boel (SF), som er regionsrådsmedlem i Region Sjælland.
Hun havde godt frygtet, at problemerne fra Region Hovedstaden ville gå videre til deres region.
Derfor undrer det hende, at man ikke har reageret noget før.
- Jeg var nervøs og bekymret for, at det her skulle ske. Det er et problem, som er blevet talt meget om i Region Hovedstaden.
- Derfor undrer det mig, at vi står med det her problem i dag. Vi skulle have taget hånd om det noget tidligere, siger hun.
Region Sjælland beslutter torsdag, om der skal nedsættes en styregruppe, som skal gøre Sundhedsplatformen bedre.