Plejefamilie gennem 16 år: Vi måtte give op

Igennem en lang årrække har Gitte og John været plejefamilie for en række forskellige børn. September sidste år sagde de stop. Det seneste plejebarn var for stor en opgave.

I en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet oplever mere end hver tredje familieplejer, at de ikke har fået en dækkende beskrivelse af barnets behov og vanskeligheder. (Arkivfoto). (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN)

Gitte og Johns døre på Midtsjælland har de sidste 16 år været åbne for plejebørn, der trængte til at komme væk og blive aflastet. Ud over at parret selv har fem børn, har de altid set det som deres pligt at give lidt hjerterum til dem, som trænger.

Men sidste år måtte familien sige stop. Deres seneste plejebarn var for stor en opgave. Barnet kunne reagere meget voldsomt, og det var svært at håndtere, fortæller plejemoren Gitte, der nævner én ud af mange episoder.

- Vi skulle på cykeltur, og jeg bukker mig ned for at give ham sko på. Idet jeg er ved at binde skoene, så sparker han mig, og jeg tager min venstre hånd op. Han rammer min tommelfinger, så den brækker.

Efter den episode blev Gitte mere påpasselig over for barnet for eksempel ved at holde afstand.

- Det chokerende mig rigtig meget. Jeg blev nok også lidt forskrækket og lidt bange, siger hun.

Vidste ikke nok

Når familien i dag kigger tilbage, kan de se, at de ikke var ordentligt klædt på til at tage mod et barn med så vanskelig adfærd.

- Barnet angrede ikke, og når et barn er voldeligt og ikke angrer, så er man ude på et sidespor rent psykologisk, siger Gitte.

Hun ville gerne fra start have haft bedre information om barnets adfærd, og hun er ikke den eneste, der har oplevet, ikke at få nok viden om et plejebarns udfordringer.

I en ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af Aalborg Universitet, blandt mere end 3.000 plejefamilier, oplever mere end hver tredje familieplejer, at de ikke har fået en dækkende beskrivelse af barnets behov og vanskeligheder.

Stoppede som plejefamilie

Havde plejefamilien på Midtsjælland vidst, hvor store problemer barnet havde, var det ikke sikkert, de havde sagt ja.

I tre år havde Gitte og John ansvaret for barnet, der ud af det blå kunne reagere meget voldsomt ved for eksempel at kaste med ting eller slå og sparke. Til sidst besluttede de sig for at stoppe som plejefamilie.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det da også er et afsavn. Man kommer jo til at holde så meget af sine plejebørn, siger Gitte.

Men der var behov for at nogle professionelle tog over.

- Jeg ser det ikke som et nederlag at måtte sige stop. Jeg ser det som fornem opgave at sige ’hertil og ikke længere,’ siger hun.

DR har forsøgt at få en kommentar på historien fra Kommunernes Landsforening, men de har ikke ønsket at stille op til interview.

Plejefamilien fra Midtsjælland har af hensyn til deres tidligere plejebarn valgt at være anonyme. Deres fulde navne er redaktionen bekendt.