Østersøfiskere opgiver nytårstorsk: 2017 var ekstremt ringe - '18 bliver værre

Fiskerne i Rødvig tager til Kattegat, da de ikke fanger nok fisk i Østersøen.

Formand for Rødvig Fiskeriforening Elo Olsen er glad for, at han ikke længere skal leve af fiskeriet. Det er ikke længere muligt, mener han. (Foto: © Kim Palm, (c) DR)

- Jeg mindes ikke, hvornår vi sidst har opgivet at fange torsk til nytår, og jeg har trods alt været fisker i Rødvig siden 1968.

Sådan siger Elo Olsen, formand for Rødvig Fiskeriforening, engang var havnen i Rødvig en foretagsom fiskerihavn på Stevns. I dag er torskene forsvundet. Og faktisk er nytårsfiskens forsvinden bare et billede på fiskeriets generelle krise i Østersøen.

Elo Olsen viser rundt på havnekajen i sin blå fiskeruniform og med tophuen trukket ned i panden. Hovedparten af de 17 tilbageværende fiskefartøjer i Rødvig er rykket til Kattegat for at fiske efter hummere.

Tilbage er enkelte garnfiskere, men ingen af dem tager på havet de sidste dage af året. Det kan ikke betale sig. Torsken er væk i det kystnære fiskeri og svømmer i stedet rundt længere ude i Østersøen, hvor småbådene ikke kan fange den.

- I 50 år har jeg brødfødet mig selv og min familie ved at fiske fra Rødvig. Nu skal jeg være glad for, at jeg er nået pensionsalderen, for ingen kan længere leve af fiskeriet i Østersøen, siger Elo Olsen.

Sultne sæler spiser af kvoterne

De seneste år har EU's fiskeriministre reduceret torskekvoten i den vestlige Østersø med 56 procent. Samme lave torskekvote fastholdes næste år.

Forklaringerne på det faldende torskefiskeri – og fiskeri i det hele taget - i Østersøen er mange. Spørger man biologerne, så er torskestammen truet i Østersøen. Spørger man fiskerne, så er det især sælernes skyld.

- Sådan en sæl spiser i gennemsnit syv kilo fisk om dagen. Det er jo fisk, jeg burde have i garnet. Det vrimler med sæler i Østersøen, men fisk er der for få af, siger Elo Olsen.

Dårlig økonomi for fiskerne på Stevns

Samtidig med de lave torskekvoter reduceres fiskeriet efter sild i den vestlige Østersø med 39 procent næste år, og der indføres tre måneders lukkeperiode for ålefiskeri i Østersøen.

Jens Sørensen er havnefoged i Rødvig, hvor indtægterne fra fiskeriet er smuldret fra seks millioner sidste år til fire millioner i år.

- Jeg synes, at 2017 har været et ekstremt dårligt år. I ’16 var det ikke godt, men det blev da værre i ’17, siger Jens Sørensen og tilføjer:

- 2018 bliver desværre formodentlig meget ringere.

Nu sætter fiskerne fra Rødvig deres lid til en ny mærkningsordning for skånsomt fanget fisk, som et flertal i Folketinget har vedtaget. Håbet er, at de ville kunne tage højere priser for dagfanget fisk, end man kan for fisk fanget med trawl, som kan være mange dage undervejs fra kutter til supermarkedet.

- Folk går jo op i alt det med miljø nu om dage, så mon ikke vi kan få nogle højere priser for fisken i det mindste, lyder det fra havnen i Rødvig.