Thomas Thomsen er formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening - og han er en bekymret mand. For i dag begynder forhandlingerne i EU om næste års fiskekvoter i Østersøen mellem EU's medlemslande.
Der er på forhånd et forslag om at bevare den eksisterende torskekvote i den vestlige Østersø. Til gengæld mener EU-Kommissionen, at kvoten i den østlige Østersø skal ned med omkring en fjerdedel.
Kvoterne fastsætter, hvor meget hvert enkelt fartøj må fange - og dermed også fiskernes økonomi.
Thomas Thomsen, håber ikke, at nedskæringerne bliver til virkelighed:
- Det bliver unægteligt svært at få forretningerne til at hænge sammen, hvis man skærer yderligere, siger han.
I den vestlige del af Østersøen blev kvoterne reduceret kraftigt sidste år med hele 56 procent. Den lave kvote skal efter EU-kommissionens mening fortsætte til næste år. Men bestanden af torsk er i fremgang, og derfor bør der snart komme større kvoter i den vestlige Østersø, mener Thomas Thomsen.
- Der bliver en kæmpe-kvote i den vestlige Østersø. Der havde vi håbet, at man kunne glatte den her kvote ud over nogle år. Med den lave kvote der er risikerer vi, at der er nogle fiskere, som knækker nakken økonomisk.
Fiskeriminister, Karen Ellemann, har på forhånd sagt, at hun vil kæmpe imod en stor nedskæring af kvoten for torsk i Østersøen.
Få fiskere sidder kvoterne
Kvoterne, som der skal forhandles om, ligger i hænderne på færre og færre fiskere. Den debat har raset i medierne om de såkaldte kvotekonger ved den jyske vestkyst. Tidligere i år blev konsekvensen, at posten som fiskeriminister måtte fratages Esben Lunde Larsen. Ansvaret for fiskeriet blev derefter overført til Karen Ellemann.
Også i Østersøen sidder et par håndfulde fiskere på en meget stor del af det økonomisk vigtige torskefiskeri.
En rapport fra Rigsrevisionen fra tidligere i år viste, at bare ti fiskere i den østlige Østersø ejer mere end halvdelen af den samlede torskekvote. Det en markant udvikling, mener senioranalytiker Jeppe Høst, der er senioranalytiker ved Oxford Research og har forsket i Danmark kvotepolitik.
- Fiskeriet har en fortid, hvor det var et allemandseje. Alle kunne få adgang til den havressource, Danmark havde. Det var et erhverv, man kunne gå ind i frit, hvis man kunne sejle en båd, siger Jeppe Høst.