Han flyttede til Danmark af kærlighed til sin danske kone og kom med lyst til at arbejde og en god uddannelse.
Alligevel har Ahmed Esmail fra Egypten, siden han fik opholdstilladelse sidste efterår, søgt flere end 70 job, uden at komme til så meget som én samtale.
- Det er frustrerende. Ingen har lyst til at være hjemme, hvis de er sunde og raske og kan arbejde, siger han.
30-årige Ahmet Esmail er blevet familiesammenført med sin kone og bor nu sammen med hende og deres nyfødte søn i Nykøbing Falster.
Han er uddannet erhvervsøkonom, og uddannelsen er blevet godkendt i Danmark.
Derudover har han fire års erfaring fra den internationale virksomhed DHL, og ved siden af danskundervisningen begyndte han derfor at søge job inden for speditionsbranchen, så snart han havde fået sin opholdstilladelse.
Da det ikke gav noget, begyndte han også at søge ufaglærte stillinger som eksempelvis lagermedarbejder, og geografisk har han søgt så langt væk fra sit område som til Køge og København.
For det vigtigste for ham er at komme i gang med at arbejde i det land, han og hans familie vil etablere sig i, fortæller han.
Samtidig oplever han, at han mister nogle af de færdigheder, han har med sig, ved at sidde derhjemme.
- Nu har jeg været i Danmark over et år og ikke lært noget nyt. Jeg prøver at holde mig i gang, men det er anderledes at være på en arbejdsplads og blive udfordret af sine kollegaer og få nye erfaringer, siger han.
Hans kone, Marie Sinding, begynder også at blive bekymret for familiens fremtid i Danmark. For den er afhængig af, at Ahmed Esmail får et arbejde, mener hun:
- Vi er jo begge to i Danmark, fordi det er et håb om, at vi kan blive her og etablere os. Men vi kan ikke leve her, hvis ikke Ahmed også etablerer sig og har det godt med at være her. Og der kræver det selvfølgelig, at han også kan få lov til at bidrage.
Hun fortæller, at det har været frustrerende at se sin mand komme med så meget mod på at starte en ny tilværelse og så miste det undervejs.
- Han kan ikke undgå at begyndte at bebrejde sig selv, at det ikke går bedre. Det gør ondt, det her. Når man gerne vil, at man så ikke kan få lov, siger Marie Sinding.
Men det får nu ikke familien til at sidde og trille tommelfingre.
Ud over Ahmeds Esmail jobsøgning, har de det sidste år taget kontakt til alle i Maries og hendes forældres netværk.
Derudover har de søgt CV- og jobrådgivning hos studievejledere, fagforeninger og organisationer og tilmeldt sig forskellige business-netværk på Falster og Lolland.
På den lange bane er planen, at Ahmed Esmail bygger en kandidat oven på sin økonomiuddannelse, når han kan læse videre i 2018.
- Indtil da er planen jo at blive ved med at søge, både faglærte og ufaglærte stillinger, og at han fortsætter på sprogskolen og bliver bedre til dansk, siger Marie Sinding og fortsætter:
- Så må vi jo bare tro på, at det lykkes på et tidspunkt.
Fakta om familiesammenførte:
- •
Sidste år blev 2.430 udlændinge familiesammenført med en dansk eller nordisk ægtefælle i Danmark. Ved udgangen af august var tallet for 2016 1.535.
- •
Efter et år i Danmark er kun hver fjerde i arbejde. Kilde: Rockwool Fonden