Rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, er enig med de studerende, der i dag demonstrerer over hele landet mod regeringens beslutning om at spare 2 procent årligt på uddannelserne.
Oprindelig var det meningen, at besparelserne skulle gælde indtil 2019 - men nu har et flertal vedtaget at forlænge spareperioden i yderligere 2 år, og de studerende er bange for, hvilke konsekvenser det får for uddannelserne.
- Jeg er enig. På sigt mener jeg, at det er den forkerte vej at gå, så jeg deler de studerendes bekymringer, siger Brian Bech Nielsen.
Besparelserne stemmer heller ikke overens med regeringens udmelding om, at Danmark skal være et videnssamfund, mener Brian Bech Nielsen.
- Det er der, jeg bliver rasende irriteret - for at sige det ligeud. Man taler på den ene side om, at vi skal højne kvaliteten af uddannelserne, og på den anden side skærer man ned.
- Så kan vi ikke bare være ærlige og kalde det, hvad det er: En omprioritering af offentlige midler - besparelser, som man vælger at hente på vores sektor. Men det har absolut intet med kvalitetsløft at gøre, siger Aarhus-rektoren, som dog også erkender, at uddannelsesinstitutionen godt kan spare:
- Men spørgsmålet er, om det er klogt at gøre det. Jeg mener, vi skal investere i fremtiden. Og derfor mener jeg, at det her er den helt forkerte vej at gå, siger han.
Besparelserne betyder for Aarhus Universitet, at man i perioden 2016-2021 vil miste 630 millioner kroner.
- Det er et betragteligt beløb, og det skal vi nok håndtere, men det harmonerer jo ikke med ønsket om at øge kvaliteten af uddannelserne, siger rektoren og slår fast, at besparelserne får konsekvenser for de studerende.
- Hvis grønthøsteren fortsætter år efter år, som der er udsigt til nu, betyder det, at vi er nødt til at tilpasse antallet af medarbejdere til den økonomi, vi har.
- Det betyder ringere mulighed for at komme i kontakt med forskerne, som er det helt centrale kvalitetselement i en forskningsbaseret uddannelse, siger Brian Bech Nielsen.
I eftermiddag vil studerende fra hele landet deltage i demonstrationer i Odense, København, Aarhus og Aalborg, som er arrangeret af sammenslutningen Uddannelsesalliancen, der består af 40 foreninger og forbund.
Kernen i de unges frustration er det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at uddannelsesinstitutioner bliver beskåret med to procent om året.
Det vil frem til 2020 betyde nedskæringer for knap 15 milliarder kroner, har Uddannelsesalliancen regnet sig frem til.