Regionspolitiker om 28 grader varmt supersygehus: Ingen havde forudset situationen

Aircondition er blevet fravalgt for at få råd til blandt andet en helikopterlandingsplads, lyder det.

Det er stuer, som denne Ole Jakobsen ligger på, hvor temperaturen når op på næsten 30 grader. (© Dr Østjylland)

Det er et spørgsmål om prioritering, når man på Aarhus Universitetshospital i Skejby ikke har aircondition på de nye sengeafsnit.

Sådan lyder det fra Hanne Roed (R), næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland.

Det nye supersygehus i Skejby har i stedet et ventilationssystem, der suger luft ind i bygningerne, og det giver flere steder en indetemperatur på cirka 30 grader i disse dage på grund af det varme vejr.

- Der er ingen, der har forudset situationen, men vi kan jo ikke pludselig lave om på installationssystemet eller installere en hel masse udstyr lige nu, forklarer Hanne Roed.

I byggeriet af universitetshospitalet har man prioriteret at være klimavenlig, og her passer aircondition dårligt ind, da det er en stor strømsluger, lyder det fra hende:

- Man har prioriteret noget andet, fordi sandsynligheden for den nuværende situation blev bedømt til at være så utrolig lille. Det viste den sig så ikke at være, og det er selvfølgelig ærgerligt.

- Så det kan være, vi bliver nødt til at tage bestik af situationen og lave den om, men det er de ting, man tager vurdering af undervejs, siger Hanne Roed.

Valgte landingsplads over aircondition

Hanne Roed forklarer, at det havde været muligt, at patienterne kunne ligge på afkølede stuer, men det var ikke sket uden konsekvenser på andre fronter.

- Der er meget andet, vi har fået. Vi kunne sagtens have bygget aircondition ind, men så havde vi måske ikke fået vores helikopterlandingsplads – og den har vi brug for.

Næstformanden erkender, at der med sommerens varme kan være behov for at kigge på beregningerne igen.

- Det kan være, vi tager fejl, og det så skal laves om. Men det skal også være gennemarbejdet og gennemtænkt, for der er ingen grund til at fare af sted med hovedet under armen. Det er en ret dyr investering, hvis det skal gøres, og så skal man også tænke sig godt om først, siger Hanne Roed.