De fleste af os har nok oplevet, at varmen har givet sved på panden denne sommer. Men på det nye supersygehus i Skejby er sommeren en ekstra varm fornøjelse.
For på de nybyggede sengeafsnit har man ikke lavet aircondition. I stedet har man lavet et ventilationsanlæg, som kun kan suge luft ind, som har samme temperatur som luften udenfor.
Dermed er temperaturen flere steder på sygehuset omkring de 30 grader.
- Jeg er ved at gå ud af mit gode skind. Det er ikke sjovt, fortæller 68-årige Ole Jakobsen, der er indlagt på ortopædkirurgisk sengeafsnit efter et kompliceret benbrud.
På hans stue var der tirsdag eftermiddag 28,4 grader, da DR Østjyllands reporter var på besøg.
- Det er så modbydeligt, at man flere gange om dagen skal have nyt lagen på, og lige så snart man rører sig, klistrer det, siger han.
Personale har svedt siden flytningen til Skejby i maj
Det er ikke kun patienterne, der lider i varmen, lyder det fra Martin Møller, der er sygeplejerske og tillidsmand på ortopædkirurgisk sengeafsnit. Han fortæller, at temperaturen har været høj, siden de flyttede ind i de nye lokaler i Skejby i maj.
På personalestuen var der tirsdag eftermiddag hele 30,8 grader.
- Den sidste uge her har varmen lige fået et ekstra nøk opad, men vi har ligget med pænt varme temperaturer, siden vi flyttede herud, siger han.
Han fortæller, at han og personalet forsøger at køle stuerne, men at mulighederne er begrænsede.
- Vi har ikke mulighed for at køle rummene mere, end hvad den mekaniske ventilation kan, og vi oplever ikke, at der er ret meget køling i det. Samtidig er vi udfordrede af, at rummene på patientstuerne og vores kontor kun har ganske små vinduer, som kun kan åbnes på klem, så det er svært at skabe gennemtræk, siger han.
Projektdirektør: Årets sommer er ekstrem
I Aalborg og Herning er de også ved at opføre nye sygehuse, og her er der i modsætning til i Aarhus planlagt aircondition til de sengeliggende.
Projektdirektør for byggeriet af Det Ny Universitetshospital i Skejby Carsten Kronborg er enig i, at der er urimeligt varmt på stuerne, men han tror på, at årets varme sommer er en undtagelse.
- Jeg tror, denne sommer er ekstrem. Det kan man også læse sig til. Det er ekstremt, at det har været så lang en periode med så varmt vejr, siger han.
Han forklarer, at man har valgt et bæredygtigt og energibesparende ventilationsanlæg, og at det i øvrigt ikke er kørt ordentligt ind endnu. Derfor håber han, at de høje temperaturer kan nedbringes på sigt.
- Jeg håber ikke, det er noget, der fortsætter, når vi har fået kørt anlæggene rigtigt ind. Vi kan dog ikke få temperaturen længere ned end det, luften er udenfor, fordi vi netop bruger den til at køle med, siger han.
Patienter tilbydes is og iskaffe som afkøling
Ud over ventilationsanlægget kan man bruge solafskærmning og afkøle med natteluften. Derudover er personalet ekstra opmærksomme på patienterne, fortæller sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen.
Hun mener ikke, at det er uforsvarligt med de varme stuer.
- Vi gør alt, hvad vi kan, for at køle patienter og for den sags skyld også personale: Vi tilbyder is, har is i fryseren, og man kan få iskaffe i stedet for almindelig kaffe. Men det er ikke uforsvarligt, at temperaturen er så høj, siger hun.
Også Ole Jakobsen har fået både is og koldt saftevand. Men det er ikke godt nok, mener han.
- Herre Gud! Det er et nyt, morderne hospital - hvorfor har man ikke gjort det sidste? Hvorfor har man ikke installeret aircondition? De, der har truffet den beslutning, skulle selv prøve at ligge og svede i deres eget sved, siger han.