De danskere forbrugere risikerer at få et meget lille udvalg af lokalt produceret frugt og grønt i de kommende år.
Sådan lyder advarslen fra Økologisk Landsforening, der nu mener, at tørken er så alvorlig, at det kan få store konsekvenser for økologiske grøntsagsproducenter og deres høst.
Derfor er kommunerne nødt til at give landmændene mere frihed til at pumpe ekstra vand op fra undergrunden, siger forperson Louise Køster:
- Vi er ret pressede nu, og det kommer til at sætte sig i høsten og naturligvis også i priserne:
- Vi håber meget, at kommunerne nu vil give nogle dispensationer, så landmændene kan pumpe mere vand op fra undergrunden, siger hun.
Regeringen har taget de første skridt til en tørkepakke, og står det til Økologisk Landsforening bør det indgå, at grøntsagsdyrkere får lettere adgang til vand.
- Man snakker grøn omstilling
I Harlev lidt uden for Aarhus lider Mogens Hansens økologiske kartofler i det knastørre vejr.
Han er en af de største producenter i kommunen og leverer grøntsager til mange kommunale institutioner.
Det hvirvler rundt med støv, når han sætter fødderne i kartoffelmarken.
- Da jeg forpagtede mark her, meldte kommune ud, at det så ikke umuligt ud i forhold til at få vand. Det er godt fem år siden, men sagen er stadig ikke behandlet færdig, siger Mogens Hansen.
Han graver en kartoffelplante op og konstaterer, at kartoflerne er meget mindre, end de burde være på nuværende tidspunkt.
- Hvis det var en normal sæson, kunne jeg måske høste 150 tons kartofler, vi kunne sælge. Nu tør jeg ikke tænke på, hvor vi ender. Måske når vi kun op på 10-20 procent af det, siger Mogens Hansen, der ikke forstår, hvorfor han ikke kan få lov til at pumpe mere vand op midt i en tørketid:
- Man snakker om grøn omstilling, og at vi skal spise mere og mere plantebaseret mad og mindre kød. Men vi kan ikke dyrke de her grøntsager uden muligheder for at vande, siger han.
Drikkevand og natur vægter højest
Aarhus Kommune forudser, at der bliver endnu mere efterspørgsel på grundvandet de kommende år.
Derfor er prioriteringerne også skarpe i øjeblikket. Drikkevandet til borgerne og den beskyttede natur kommer i første række, forklarer biolog Peter Thastum.
- Så er det klart, at markvanderne godt kan begynde at føle sig pressede. Først skal der sikres drikkevand nok til en stigende befolkning, og der skal sikres grundvand nok til våde naturtyper, siger han.
Noget af naturen tæt ved Mogens Hansens marker ved Tåstrup Sø er et Natura 2000-område, og her er reglerne ganske skrappe, lyder det fra kommunen.
- Det er EU-lovgivning, som vi er forpligtede til at følge. Vi må som udgangspunkt ikke have aktiviteter, der påvirker de områder overhovedet, siger Peter Thastum.
Mogens Hansen forstår godt, at der skal tages hensyn til naturen, men han har svært ved at se, at det skal blokere for, at han kan få adgang til at pumpe lidt mere vand op fra undergrunden i en tørkeperiode.
- Vi skal jo ikke tømme Aarhus Å, som løber lige hernede. Og jeg føler mig ret sikker på, at vi har vand nok i undergrunden. Jeg beder jo ikke om meget vand, siger han.
Gartneri kan tvinges til flytning
Mogens Hansen lægger ikke skjul på, at fremtiden for hans gartneri er uvis.
- Jeg har en alder, hvor jeg godt kan tillade mig at stoppe, men hvis nogle unge mennesker vil overtage, så vil jeg nok ikke anbefale dem at gøre det her. Reglerne er så restriktive i forhold til vand, siger han:
- Man gambler virkelig, hvis man laver grøntsager uden adgang til vand. Det er så stor en investering i frø og lægkartofler, og hvis man ikke kan bruge den sidste ting, der skal til, så koster det virkelig, siger Mogens Hansen.
Ministeriet for landbrug, fødevarer og fiskeri oplyser, at de stadig er i gang med at forberede de konkrete initiativer i en kommende tørkepakke.
Det har ikke været muligt at spørge fødevareminister Jacob Jensen (V), om han vil skubbe på for flere dispensationer til at pumpe grundvand op i landbruget.